Србија и Балкан

Вучевић: Србија има два циља на Космету, развијаћемо односе са Русијом и Кином

Буде ли Курти успео да завади Србе међусобно на Космету, перспективе нашег народа на територији јужне српске покрајине неће бити добре, каже министар одбране
Вучевић: Србија има два циља на Космету, развијаћемо односе са Русијом и Кином© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr

Министар одбране Милош Вучевић каже да је ситуација на Косову и Метохији тешка и комплексна, али да Србија на Космету има два циља.

"Први је да сачувамо наш народ, наше светиње и одбранимо наше легитимне државне интересе. Други циљ је очување мира. Свесни смо тежине оба задатка, али немамо намеру да бежимо од изазова. Народ на Космету верује Александру Вучићу, што су показали и последњи избори. Једини начин да Срби на КиМ опстану јесте да остану међусобно јединствени, да не наседају на провокације Куртијевог режима и да остану у садејству са званичним Београдом", изјавио је Вучевић за сајт "24 седам".

Напомиње да, буде ли премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти уз помоћ својих ктитора успео да завади Србе међусобно на Космету, перспективе нашег народа на територији јужне српске покрајине неће бити добре.

"Зато нам је важно да останемо монолитни, као што смо до сада и били, да пратимо политику председника Александра Вучића и да тиме помрсимо рачуне и Аљбина Куртија и свих његових обожавалаца у региону, али и у нашим опозиционим круговима. Срамно је што Курти има толико истомишљеника у нашој опозицији, али истину треба рећи, ма како она горка била", напомиње Вучевић.

Додаје да ће српско руководство и даље доносити одлуке искључиво у складу са нашим националним интересима.

"Ми желимо да постанемо пуноправна чланица Европске уније, желимо да чувамо и развијамо односе са Русијом и Кином, наставићемо то да чинимо и у наредном периоду. Знамо да ћемо због тога трпети разне притиске, свесни смо чињенице да ће тај наш став бити лоше примљен у многим центрима моћи, али без обзира на све, ми ћемо истрајати на свом путу и нећемо допустити никоме да доноси одлуке у наше име. Србија ће сарађивати са различитим војним савезима, али неће постати чланица ниједног. Остајемо непоколебљиво на путу сопственог развоја и стремимо испуњењу циљева у интересу наших грађана", поручује Вучевић.

Како каже, многима у иностранству не одговара снажна Србија и учиниће све да је дестабилизују.

"Наивно би било веровати како у овим блокадама путева, упадима у Скупштину Београда и нападима на полицију нема рукописа и страних служби безбедности. Али свима могу поручити само једно – држава Србија је довољно јака да одбије сваки напад и покушај дестабилизације. Неће им се остварити планови, у то нека буду уверени", каже Вучевић.

Истиче да је Србија успела да ојача своје одбрамбене капацитете, да наменска индустрија ради одлично, као и да смо постали веома конкурентни на међународном тржишту.

"Купили смо хеликоптере са Кипра, који су добро опремљени и количином праве разлику у нашу корист. Имамо нове радарске системе, хамере, обнављамо ПВО... све су то процеси који су започети и који ће се тек наставити. Очекујте много добрих вести и у новој години. Да ли је могло боље? Увек може боље. Свестан сам чињенице да је још много посла пред нама", каже Вучевић.

image