Србија и Балкан

Вучевић за "РИА Новости": Нећемо увести санкције Русији ако победимо на изборима

Министар одбране је рекао и да је наоружавање тзв. Косова највећа претња безбедности Србије и да је Војска Србије је припремила "адекватан одговор"
Вучевић за "РИА Новости": Нећемо увести санкције Русији ако победимо на изборима© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Србија ће задржати континуитет у спољној политици и неће уводити санкције Русији ако Српска напредна странка победи на предстојећим парламентарним изборима, изјавио је за "РИА Новости" министар одбране и председник СНС-а Милош Вучевић.

"Наш циљ је да наставимо да водимо политику без увођења санкција Русији, а апсолутна полазна тачка од почетка до краја је наша војна неутралност. Не видим шансе да се то промени, иако има разних 'добронамерника' који желе да нас увере да је то немогуће", рекао је Вучевић.

Он је одбацио оптужбе да Србија наводно покушава "да седи на две столице" у спољној политици.

"Српска политика није седење на више столица, већ седење на једној јединој српској столици. Да, идемо ка Европској унији, али нећемо одустати од сарадње са Кином, Руском Федерацијом, Индијом, афричким и јужноамеричким земљама", нагласио је Вучевић.

Министар одбране је рекао и да је наоружавање тзв. Косова највећа је претња безбедности Србије, као и да је Војска Србије је припремила "адекватан одговор".

"Оно што нас највише брине је наставак наоружавања онога што они дефинишу као Косовске безбедносне снаге. Постоји јасан план, који они не крију, по коме ће Косовске безбедносне снаге постати Оружане снаге Косова до 2026. године, што је у супротности чак и са оним што они називају својим уставом", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, Србија на то може да одговори на два начина: дипломатском и политичком борбом, као и уз помоћ "адекватног одговора" који припрема Војска Србије.

"Србија данас има не само много боље опремљену, већ и јачу и боље обучену војску. Не ради се само о набавци наоружања - потребно је имати људе који знају да рукују тим оружјем. Мислим да је Војска Србије најмоћнији фактор Републике Србије у смислу одвраћања и информисања оних који су непријатељски настројени да више нисмо врећа за ударање", рекао је Вучевић.

Србија је, како је напоменуо министар одбране, поред 11 војних хеликоптера набавила и друго наоружање, али се детаљи тих набавки не могу саопштавати из безбедносних разлога. 

Осим тога, Вучевић је рекао да је Србија пре неколико дана уложила 100 милиона евра у војну индустрију земље.

image