Србија и Балкан

Велики кашаљ и у Црној Гори: Регистровано 209 случајева, оболело и девет беба

Највећи број случајева је откривен у Подгорици
Велики кашаљ и у Црној Гори: Регистровано 209 случајева, оболело и девет беба© Pixabay

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) Црне Горе је од почетка новембра, закључно са 31.12.2023. године регистровао 209 случајева оболелих од великог кашља, међу којима је и девет беба.

"Код 165 оболелих болест је потврђена лабораторијским путем (ПЦР или серолошким анализама), док је код 44 особе ово обољење откивено на основу развоја карактеристичних симптома болести који су се испољили након блиског контакта са оболелом особом", саопштено је из ИЈЗ, преноси портал ЦДМ.

Међу регистрованим случајевима (209), највећи број оболелих је у старосној групи од 11 до 15 година (107), потом у старосној групи од 6 до 10 година (39), у групи од 26 до 64 године (24), од 16 до 20 година (8), од једне до 5 година (16), испод 1 године (9), преко 65 година (4) и у старосној групи од 21-25 година (2).

Највећи број случајева је откривен у Подгорици (143) и Даниловграду (23), потом у Будви (7), Херцег Новом (5), Никшићу (5), Беранама (4), Цетињу (4), Тивту (4), Бару (3), Зети (3), Андријевици (2), Котору (2) и по један случај у, Бијелом Пољу, Мојковцу, Пљевљима и Улцињу.

Вакцинација против великог кашља, као и против свих осталих обољења која су у редовном календару (морбиле, хумани папилома вируса итд.) континуирано се спроводи у редовним терминима радним данима код изабраних лекара за децу, саопштено је из ИЈЗ.

"Истичемо да је велики кашаљ обољење код којег се нарочито тешки симптоми могу јавити код новорођенчади и непотпуно имунизоване деце узраста испод једне године, код којих је ова болест неретко опасна по живот. Апелујемо на становнике Црне Горе, посебно на осетљиве групе, да током празничних дана буду додатно пажљиви и примењују опште мере превенције у циљу смањења ризика за пренос великог кашља на лица код којих је ризик од развоја тежих форми болести већи", упозоравају из ИЈЗ Црне Горе.

image