Србија и Балкан

Бог на небу, кум на земљи: У Грачаници све актуелнија стара српска имена

Кратка имена Уна, Ива, Бела, Ела, Ена, Ема одлазе у прошлост
Бог на небу, кум на земљи: У Грачаници све актуелнија стара српска имена© Ryan Rahman/ZUMAPRESS.com

Иако су последњих година у Србији, посебно њеној јужној покрајини Косову и Метохији, популарна кратка и модерна имена, у Грачаници су и данас актуелна она која имају посебну симболику у српској историји и традицији.

У централној Србији више година популарна су кратка, модерна, имена из филмова и цртаћа, као што су Уна, Ива, Бела, Ела, Ена, Ема.

Такав тренд запажен је и у остатку земље, али је приметно да су се кумови и родитељи у протеклој години више одлучивали за стара српска имена, објаснио је начелник опште управе ПО за град Приштину Саша Секулић.

Каже да су углавном регистрована стара српска добро позната имена са историјским значењем, као што су Стефан, Лазар, Милица, Ана.

"Након 2000. године била је експанзија наших старих имена. Људи су се све више враћали традицији, култури, па је ту било старих имена Душан, Лазар, Стефан, код женске деце рецимо Милица, Јелица, Ана. То је важило све до 2020. године. Од тада су актуелна нека новија, кратка, модерна имена попут Миа, Теа, Ива. Међутим, оно што је мене јако пријатно изненадило је да се већ у 2023. години враћају стара имена. Поново имамо Душана, Лазара, Милицу, што је мени веома драго. Да ли је то наговештај да се враћамо нашој традицији и култури, не знам, али је лепо чути када неко да старо српско име детету, које има неки значај и историју", поручио је Секулић.

Весна Видосављевић из Призрена чија породица има велики број кумства, објаснила је шта је некада представљало кумство и како се новорођенчету давало име.

"Моја породица има кумство које је сигурно старије од 200 година, за нас је кумство светиња. За породицу је најважније када дође принова. Прво дође кум да узме муштулук да каже да је рођено женско или мушко дете и да је дошао по име", навела је она.

"Кум се увек дарује за муштулук, попије се, замези се, па бирамо имена. Раније се давало једно име, углавном име неког преминулог члана породице, или име које има везе са неким празником. Ако се дете роди пре Светог Николе добије име Никола. Николета, Николија, пре Митровдана Митар или Митра. Касније се то мало променило, млади брачни парови сада бирају младе кумове, сами бирају име, или се направи неки компромис када се да више имена родитељима да изаберу", рекла је Видосављевић.

Влада Милић као млади родитељ, за своје дете пожелео је старо српско име. Ипак, наводи, није се мешао у "посао" кума.

"Супруга и ја смо имали жељу да то буде старо српско име, нисмо наговештавали куму да имамо неку жељу, препустили смо њему ту одлуку. Када је изговорио име Војин ја сам био одушевљен, испунила нам се жеља јер је Војин старо српско име", рекао је он.

Према његовим речима, тренд да родитељи бирају име за своје дете је погрешан, јер постоји стара изрека: Бог је на небу, кум на земљи.

"Лично сматрам да је мешање у "кумовске послове", а то је најпре именовање детета, јако погрешно. Нека свако ради свој посао, ми као родитељи да подижемо дете, а кум да именује, крсти и да благосиља", поручио је Милић.

image