Србија и Балкан

Ђилас за "Политико": Запад да престане да подржава Вучића, Хил да не затвара очи

Један од лидера коалиције Србија против насиља наводи да нису добили коначан одговор на писмо који су упутили званичницима ЕУ и САД у којем су тражили помоћ око избора, а представници Запада су били превише срећни да хвале погрешне кораке које је српска влада предузела
Ђилас за "Политико": Запад да престане да подржава Вучића, Хил да не затвара очи© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Када је Србијом владао Слободан Милошевић, Запад – са Сједињеним Државама на челу – снажно је подржавао демократске промене у земљи. Али сада, када Србија назадује ка аутократији под председником Александром Вучићем, чини се да је ова опредељеност нестала, пише председник Странке слободе и правде Драган Ђилас у ауторском тексту за "Политико". 

Прошле недеље на улицама Београда одржани су протести, грађани су марширали против резултата парламентарних и локалних избора у престоници, наводи Ђилас.

Потом је одлазећа премијерка Ана Брнабић захвалила руским безбедносним службама што су обавестиле Владу Србије о планираним демонстрацијама, које су, како је тврдила, организовале "неке западне службе".

Информишући амбасадора Русије у Србији о немирима у престоници, сумира Ђилас, Вучић и руски изасланик су се, такође, сложили да је протесте организовао Запад, док је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил осудио "насиље и вандализам над државним институцијама" наводећи да им није место у "демократском друштву".

Ђилас оцењује да се чини да су ставови руског и америчког изасланика усклађени, при чему су и једни и други наизглед више забринути за стабилност српске владе него за изборну превару.

Према његовим речима, таква западна подршка српском лидеру, који оптужује управо Запад да подстиче немире у његовој земљи, је запањујућа.

Како каже, српски избори одржани 17. децембра били су намештени, а међународни посматрачи сматрају да нису понудили бирачима избор без непримереног утицаја. Нарочито у Београду, било је доказа о масовној организованој миграцији бирача, довођени су бирачи из других региона у Србији и из иностранства, цени један од представника коалиције Србија против насиља и закључује да то значи да су председник и његова странка прогласили победу коју нису остварили.

На градским изборима је победила Србија против насиља, опозициона коалиција у чијем је средишту моја странка, а ми смо позвали на понављање, пише он.

"Уз подршку бројних младих људи, којима је доста живота у земљи у којој је насиље уобичајено и институције нису битне, позвали смо грађане да мирно протестују до испуњења наших захтева, док су Мариника Тепић и још неколико посланика почели штрајк глађу", наводи некадашњи градоначелник Београда.

Подсећа и да је 24. децембра био један од највећих протеста до сада.

Један од лидера коалиције Србија против насиља обрушио се и на званичнике Европске уније и њихове "млаке реакције" на дешавања у постизборном процесу. 

У почетку, известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик није ни приметио "веће неправилности" на изборима. И што је још упечатљивије, изостала је реакција на увреде и вербално злостављање међународних и домаћих изборних посматрача који су јавно говорили о својим сазнањима. Нажалост, очекивали смо такво понашање од наших западних партнера, констатује Ђилас.

"Вучић испоручује оно што Запад жели да чује"

Један од лидера коалиције Србија против насиља наводи да нису добили коначан одговор на писмо који су упутили званичницима ЕУ и САД у којем су тражили помоћ око избора, а представници Запада су, како наводи, били превише срећни "хвалећи погрешне кораке које је српска влада предузела".

Код куће, набраја Ђилас даље, Вучић изиграва своју "популистичку публику", осуђујући Запад што не поштује суверенитет и територијални интегритет Србије док подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине.

"Он је одбио да уведе санкције Русији, хапсио је или блокирао руске грађане који се противе рату против Украјине да остану у Србији, а протесте у Београду погрдно је упоредио са Мајданом. Истовремено, он подстиче ратоборна осећања према Косову, тврдећи да је свако ко се не слаже са њим издајник. И већ више од деценије контролише већину медијског простора у Србији", пише у тексту за "Политико".

У иностранству, међутим, како наводи Ђилас, Вучић испоручује оно што Запад жели да чује.

Подсећа и да је ове недеље, Влада Србије почела је да примењује одлуку о признавању регистарских таблица возила које издаје Косово.

Ђилас тврди да је земља повећала производњу муниције која се шаље у Украјину, значајно повећавајући своје залихе.

А Вучић је такође, пише даље, тражио начине да оживи ископавање литијума – нешто од чега би ЕУ могла да има значајне користи, јер би то омогућило поновно складиштење виталног ресурса у време растућих геополитичких тензија и конкуренције.

Договор је одличан за све – осим за грађане Србије, сматра Ђилас.

"Боље да не кажете ништа"

Сведоци смо сталног и немилосрдног погоршања политичких права и грађанских слобода, због чега је "Фридом хаус" пре неколико година деградирао земљу са "слободне" на "делимично слободну".

У међувремену, у иностранству се Србија доживљава као парија – земља која је стала на страну Русије и нема разумевања или емпатије за страхоте које Украјина трпи.

Али оно што Вучићеви западни саговорници,  треба да схвате, сматра Ђилас, јесте да ће, ако буду наставили да затварају очи – попут амбасадора Хила, који каже да се "стварно радује" наставку сарадње са Владом Србије – институције и репутација земље биће остављени у дроњцима, а њен правац се лако мења по хиру лидера.

Прошлог маја, након што је масовна пуцњава у једној београдској школи изазвала масовне протесте, подсећа Ђилас, опозиција је послала писмо званичницима ЕУ и САД упозоравајући да ће Вучић вероватно покушати да реши кризу расписивањем превремених избора без прихватљивих изборних услова.

"И тражили смо њихову помоћ како бисмо били сигурни да су препоруке Канцеларије за демократске институције и људска права објављене након избора у априлу 2022. године у потпуности спроведене. Међутим, нисмо добили коначан одговор. Дакле, ако западним демократским владама буде превише тешко да живе у складу са вредностима које заступају, позивају на поновљене изборе и инсистирају да се одрже под условима који их чине слободнима и поштеним, онда би можда било боље да једноставно не кажу ништа", поручује Драган Ђилас.

image