Србија и Балкан

Огласио се Институт "Дедиње" о наводном интервјуу Милована Бојића: Лажна вест, не наседајте

У интервјуу који је направљен уз помоћ вештачке интелигенције проф. др Милован Бојић наводно препоручује лек за бољу циркулацију
Огласио се Институт "Дедиње" о наводном интервјуу Милована Бојића: Лажна вест, не наседајте© Инститит за кардиоваскуларне болести "Дедиње"

Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње" упозорио је грађане на злоупотребу вештачке интелигенције у случају свог директора, проф. др Милована Бојића, наводећи да је у измишљеном интервјуу на друштвеним мрежама искоришћен његов генерисани глас и његова слика како би се промовисале таблете против високог крвног притиска.

Како је даље објашњено, Бојић у том "интервјуу" грађанима препоручује известан препарат за бољу циркулацију као изузетно ефикасан.

"Током лажног интервјуа, глас који се емитује и говор су упадљиво различити у односу на глас и начин излагања професора Бојића, па се пажљивијим слушањем уочава велика разлика. Н.Н. лица су, као и много пута до сада, злоупотребила дело проф. Бојића у намери да људе варањем убеђују у делотворност поменутих таблета како би побољшали своје здравље, а они на томе профитирали", додаје се у саопштењу Института.

Ово неетичко коришћење имена еминентног проф. Бојића у лажном промовисању таблета против високог крвног притиска, како наводе, представља озбиљно кршење медицинских стандарда и доводи у питање поверење пацијената, угрожавајући професионални интегритет и струку.

Професор Бојић категорично истиче да се ради о реклами обмањујућег садржаја и сајбер превари и у потпуности се ограђује од оваквих обмањујућих поступака и начина лечења неиспитаним препаратима сумњивог порекла.

Институт истиче да су права мета оваквих огласа лаковерни људи, који, с обзиром да такав наводни лек представља "препоруку" нашег врхунског кардиолога, те не сумњајући да се ради о превари, наручују лажни препарат и угрожавају своје здравље.

"Већ смо предузели све могуће мере да се лица која су злоупотребила моје име, строго казне. Није први и једини пут да се користе сви начини како би грађани Србије и региона били преварени. Све њих молим да не наседају на овакве лажи, а свима којима је здравствено стање угрожено, Институт за кардиоваскуларне болести 'Дедиње' нуди знање и искуство, што је потврдио свим досадашњим резултатима. Целог свог живота радим на унапређењу медицинске струке, стварајући и развијајући Институт којим руководим- наводи проф. Бојић. Ради заштите од оваквог криминалног понашања којима су угрожени његов идентитет, име и репутација, професор Бојић је покренуо поступак пред Одељењем за борбу против високотехнолошког криминала Вишег тужилаштва у Београду", закључује се у саопштењу.

image