Србија и Балкан

Пекар, лекар, апотекар: Ко се налази на листама за посланике и има ли изненађења

Странке имају рок до 26. новембра да предају листе за парламентарне изборе, док оне које су то већ учиниле, увелико воде кампању
Пекар, лекар, апотекар: Ко се налази на листама за посланике и има ли изненађењаwww.globallookpress.com © Art Wolfe / DanitaDelimont.com

Републичка изборна комисија до сада је прогласила 10 изборних листа за парламентарне изборе који ће бити одржани 17. децембра, а рок за предају истиче 26. новембра у поноћ.

РИК збирну изборну листу треба да утврди до 1. децембра. Бирачи ће, као и до сада, посланике бирати гласањем за листу, а не за појединце.

Зато је занимљиво погледати ко се све нашао на листама и кога су странке кандидовале за представнике народа у новом скупштинском сазиву.

Званични подаци Народне скупштине показују да је у последњем сазиву било 39 посланика економиста и исто толико правника, 35 инжењера, 14 политиколога, девет лекара, четири предузетника, док је 75 било из других професија. У скупштинским клупама је седело 14 пензионера, а мандат је добио и један студент. 

Највише правника и економиста

На листи коју води Српска напредна странка налази се чак 32 правника и осам адвоката. Не заостаје ни број економиста, којих је 41, а следе инжењери којих је 33. Међу кандидатима су и 23 професора.

Занимљивост са ове листе је да су кошаркаши Дејан Томашевић и Жељко Ребрача на њој, док је тенисер Јанко Типсаревић на листи за београдске изборе.

Међу кандидатима за посланике СНС-а је и оперска певачица Љубица Вранеш, као и виолиниста Јован Колунџија.

Чак 39 економиста је на листи коју води Социјалистичка партија Србије, следе инжењери којих је 33, као и 28 правника и један адвокат. Носилац листе је Ивица Дачић који је дипломирани политиколог, а на листи је још шест колега из исте области.

Заправо највећа новина на овогодишњој изборној листи СПС-а је Марко Милошевић, унук оснивача странке Слободана Милошевића, који се налази на трећем месту.

Милошевић млађи је докторанд на Правном факултету, а као место пребивалишта наводи Пожаревац.

На листи Двери и Заветника највише је економиста, чак 27. Следе инжењери којих је 22. Потом правници којих је девет, као и један адвокат.

Носиоци листе и Бошко Обрадовић и Милица Ђурђевић Стаменковски су политиколози. У првих 11 кандидата су два универзитетска професора, али и извођач специјалних ефеката - пиротехничар Перица Јовановић.

Чак 37 правника је на листи коалиције НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС, којима треба додати и шест адвоката. Економиста је 23, а инжењера 21.

На листи "Србија против насиља" је 17 правника и 23 адвоката. Политиколога је 10, док је економиста 25. По бројности испред су инжењери којих је 26. Први на листи Радомир Лазовић званично наводи да је "радник у култури". Професора као и доцената је 35.

Српска радикална странка кандидовала је на листи 8 правника и 25 економиста, као и 22 професора. Такође, има 13 инжењера. Занимљиво је да је на овој листи место нашао и сточар Александар Дамњановић.

На листи Савеза војвођанских Мађара је највише економиста – 28, а потом 25 инжењера, 19 професора и осам правника. За сад једини апотекар који се бори за место посланика је Хајналка Фигеди.

image