Србија и Балкан

Сплитски Домовински покрет протерује турбофолк: Новим школским предметом против "српских цајки"

Данашња деца слушају цајке, приче о Вуковару за њих су бајке, написали су они, а за продор "источног мелоса у хрватски културни мејнстрим" оптужили су медије и опортунизам дела државних институција
Сплитски Домовински покрет протерује турбофолк: Новим школским предметом против "српских цајки"© ентрио.хр

Изгледа да је пет продатих концерата Александре Пријовић у загребачкој Арени, али и шесточасовни предновогодишњи музички спектакл шест наших певача - Кафанско вече за које је карта коштала од 30 до више од 100 евра - ставило тачку на стрпљење најокорелијих хрватских домољуба.

Овог пута, опозициони Домовински покрет Сплитско-далматинске жупаније решио је да у оквиру предизборне кампање, која званично још није ни почела, "српске цајке" отера у прошлост, односно стане на крај свим гостовањима фолк звезда из региона у Хрватској.

Како би испунили циљ, имају и посебну стратегију - да уведу нови школски предмет о неговању хрватске културне баштине.

Они су на Фејсбук профилу објавили текст под насловом "Источном мелосу можемо се супротставити само неговањем властите културне баштине кроз образовни систем".

"Хрватска јавна сцена је под систематским, добро организованом и финансираном културном агресијом. Нажалост, део државних институција свесно је, из опортунистичких разлога, пристао на продор страних медијских и културних утицаја у хрватски јавни простор", навели су из Домовинског покрета и додали:

"Источни мелос и све оно што он носи са собом већ годинама се системски промовише као пожељно, прихватљиво, забавно и блиско нашем менталитету".

Они за све криве хрватске медије који се, како кажу, усуђују да пишу о популарности народне музике уместо да се посвете домаћим музичарима.

"Све то за последицу има распродате Арене за српске певаче, а преко тога и културну колонизацију Хрватске. Треба отворено казати да је културној колонизацији претходила колонизација хрватског медијског простора те како је покоравање медијског тржишта био предуслов 'успешног' уласка источног мелоса у хрватски културни мејнстрим", наводе из Домовинског покрета.

Домовински покрет напомиње да се "несрећна младост заразила вирусом лаких нота с истока" и зато, како наводе, одговорни политичари и културни промотери нуде противотров - нови школски предмет.

"Покрећемо иницијативу за увођење новог предмета у хрватско школство, а који би најмлађе генерације подучавао хрватској култури, традицији и нематеријалној културној баштини. Само вредновањем властите културе и традиције можемо опстати као засебни културни ентитет", закључују из Домовинског покрета, пише сплитска "Слободна Далмација".

Уз објаву су приложили фотографију драматичног натписа "Данашња деца слушају цајке, приче о Вуковару за њих су бајке‘, па ако вам се свиђа идеја да вам политичка опција слаже музичке листе, знате за кога ћете гласати".

"Таквих захтева је било и биће. Међутим, они су супротни интересу и музичким потребама знатног дела грађана Хрватске. Слично је и са другим производима који се појављују на хрватском или српском тржишту. Било да је реч о 'Вегети', или о 'Плазма' кексу, 'Цедевити' или кајмаку. Да о филмовима, носачима звука или књигама и не говоримо. Свако слуша, гледа и чита оно што воли а не оно што неко пропише да треба, или не треба волети", рекао је за РТ Балкан председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

Иначе, Домовински покрет значајно добио на рејтингу политичких странака борећи се против свега што је српско, па је тако уочи обележавања Дана сећања на Вуковар 18. новембра 2022. године представницима Самосталне демократске српске странке, коју предводи Пуповац, забрањено да традиционално спусти у Дунав венац намењен свим жртвама протеклог рата.

Према замисли Домовинског покрета, ове године колона сећања у Вуковару била је предвођена припадницима ХОС-а на чијим мајицама је утиснут грб са усташком шаховницом и усташким поздравом "За дом спремни".

image