Србија и Балкан

Министар безбедности БиХ за РТ Балкан: Не желимо да се одрекнемо нашег идентитета

Када смо стварали Републику Српску нисмо гледали која је сила против нас. Ни данас, немамо право да гледамо коме се то не допада, поручио министар Ненад Нешић
Министар безбедности БиХ за РТ Балкан: Не желимо да се одрекнемо нашег идентитета© Ненад Нешић приватна архива

Ми не вређамо друге, не бранимо другима да славе шта хоће, али нећемо допустити ни да неко задире у наш идентитет, поручује за РТ Балкан министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић.

"Република Српска је настала у миру као потреба српског народа за голим опстанком, након што нам је одузета конститутивност када је без српских посланика усвојен Меморандум о независности БиХ. Наши најбољи и највећи, одбранили су је у одбрамбено-отаџбинском рату да би добила међународно признање у Дејтону", указује Нешић, истичући:

"Нити можемо нити желимо да се тога одрекнемо, јер су то историјске чињенице и део нашег идентитета. Када смо стварали Републику Српску, нисмо гледали која је сила против нас. Ни данас, немамо право да гледамо коме се то не допада."

Како је министар Нешић навео, они не вређају друге, не бране другима да славе шта хоће, али неће допустити ни да неко задире у оно што је идентитет Српске.

"Таква ујудурма која се води, сигурно не доприноси суживоту и пре свега наноси штету БиХ", наводи министар безбедности.

Наш саговорник је, поводом Дана Републике Српске, послао поруку мира уз жеље да се Српска и даље гради и развија. 

"Свим Србима честитао бих Дан Републике Српске, највеће тековине прошлог века. Да живимо у миру, љубави и слози, да градимо и развијамо Републику Српску и бдимо над њеном дејтонском позицијом. Живела нам Република Српска", истакао је Нешић.

Када су у питању најаве из Сарајева да ће забранити улазак у БиХ свим званицама на Прослави Дана Републике Српске које немају држављанство Босне и Херцеговине, Нешић каже да би тако нешто било кршење међународних конвенција о слободи кретања.

"Такве најаве нисам чуо и то нико не може урадити. Зна се коме се и како може забранити улазак у БиХ, а то су само лица која су опасна по безбедност. То би био озбиљан скандал и кршење међународних уговора и конвенција о слободи кретања. И то знају и они који су такву глупост изговорили. Они у ствари таквим изјавама лажу свој народ", наглашава Нешић.

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

image