Србија и Балкан

Додик одговорио Марфију и амбасади САД: Нисте добродошли у Републику Српску

Тврдњама из америчке амбасаде да је прослава 9. јануара неуставна председник Српске је назвао "типичним мешањем америчког амбасадора"
Додик одговорио Марфију и амбасади САД: Нисте добродошли у Републику Српску© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас Амбасади САД у Сарајеву и амбасадору Мајклу Марфију да су су изопштени из Републике Српске, да са њима не сарађују и да нису добродошли.

Додик је коментарисао данашње саопштење Амбасаде САД о прослави 9. јануара - Дана Републике Српске и поручио да "немају никакав квалитет и да је срамота што представљају једну такву земљу као што је Америка".

"Такав амбасадор неће ничему допринети", рекао је Додик и амбасадору Марфију поручио да није добродошао у Републику Српску.

Из Амбасаде САД у БиХ поново су се данас огласили на друштвеним мрежама, тврдећи да је прослава 9. јануара неуставна, те истакли да су Сједињене Државе деловале "како би се позабавиле оваквим антидејтонским акцијама у прошлости и неће оклевати да то учине поново у будућности".

Додик је упитао шта амбасадор Марфи има са обележавањем 9. јануара - Дана Републике.

"То је типично мешање америчког амбасадора. Шта он има с тим? Ко је он да говори о томе шта ће овај народ прослављати, зар је то улога једног амбасадора? Он је умислио да може да држи придике о историји, о свему", навео је Додик у изјави новинарима у Бањалуци.

"Поштујемо све народе, али изнад свега поштујемо интерес Републике Српске"

Додик је поручио и да је Српска заједница мира посвећена слободи сваког грађанина, да поштују све народе, али изнад свега, како је навео, "поштујемо наше интересе".

"Република Српска је створена да одбрани интерес српског народа на овим просторима и то је њен примарни задатак", рекао је Додик новинарима.

Онима који не желе да гледају и да слушају о обележавању Дана Републике - 9. јануару, поручио је да пребаце канал и гледају оно што желе.

"Ми не желимо никог да иритирамо, у овом што радимо није било ниједне речи мржње према било коме и оно што смо чинили синоћ нашом академијом и ово што ћемо урадити касније кроз параду коју смо организовали, то је оно што Република Српска има и она то показује. Српска ништа не скрива, све је јавно", рекао је Додик.

Поносан је, казао је, на све што је Република Српска постигла у 32 године, поготово у време изложености политичким и другим прогонима.

"Република Српска с поносом стоји овде пред историјом и стварношћу, Република је оно што ми живимо, држава коју ми славимо, она је од почетка слободна, одраз слободе и захтева од нашег народа да овде живи заједно са другим народима", казао је Додик.

image