Србија и Балкан

Вулин за РТ Балкан: Процес уједињења Срба је почео и не може се зауставити

Народ који има искуство јасеновачког геноцида никад не сме да дозволи да било ко други одлучује уместо њега како ће и где живети, рекао је члан Сената РС и додао да тамо где Срби немају своје установе, нажалост имају своје јаме

Члан Сената Републике Српске и бивши директор Безбедносно информативне агенције Александар Вулин поручио је у интервјуу за РТ Балкан да се процес уједињења Срба не може зауставити и да је 9. јануар дан свих Срба.

"Девети јануар није празник Републике Српске, већ свих Срба, где год они живели. Република Српска је најуспешнији доказ борбе за слободу српског народа у протекла два века. Зато Републику Српску морамо да чувамо, јачамо и унапређујемо", рекао је Вулин за РТ Балкан, додавши да Српска није добијена "вољом великих сила, већ изборена потребом српског народа да буде слободан и да има своју државну организацију са ове стране Дрине".

Како је казао, тамо где Срби немају своје судије, лекаре, учитеље и полицајце, "нажалост, имају своје јаме", истакавши да зато "народ који има искуство јасеновачког геноцида не сме никад да дозволи да било ко други одлучује уместо њега како ће и где живети".

"Република Српска и Србија су једно, и Срби, где год живели, јесу једно. Процес уједињења је започет, и то се једноставно не може зауставити", оценио је Вулин.

Свако прекрајање Дејтона је изазов за мир у БиХ

Упитан да коментарише колико Србија може учинити да се осигура поштовање Дејтонског мировног споразума, Вулин је напоменуо да је било много притисака на председника Србије Александра Вучића и Србију да престану да воде рачуна о Републици Српској.

"Подсетићу да ових 11 година, колико је председник Александар Вучић води Србију, Република Српска никада није била више чувана и подржавана, економски, дипломатски, политички, и на сваки други начин", напоменуо је члан Сената РС.

Истакао је да "нема говора" да Србија одустане од поштовања Дејтонског споразума, додавши да је он донео мир.

"Не можете очекивати да укинете оно што је донело мир, а надати се да ће мир бити трајна категорија", поручио је он.

Како каже, свако прекрајање Дејтона је велики изазов за мир у БиХ, али и на читавом Балкану, а највећи интерес Србије и Срба, где год они живели, јесте мир.

Срби из РС треба да имају право учешћа у политичком животу Србије и обрнуто

Вулин каже за РТ Балкан да је његово именовање за члана Сената РС "велика, и готово незаслужена част", додавши да је то доказ чињенице да су Срби јединствен политички народ.

Бивши директор БИА је подсетио да је недавно било доста речи о томе да ли држављани Србије који живе у Српској могу да гласају на територији Републике Србије, напоменувши да се "то питање не поставља ни у једној земљи у свету, осим што постављају припадници НАТО опозиције у Србији, који, ето, сматрају да један део држављана Републике Србије не би смео да гласа."

"Моје чланство у Сенату је доказ да са обе стране Дрине мора да постоји интерес за живот, за реалност, и у Србији, и у Српској. Иначе сматрам не само да сви Срби, где год били рођени, треба да имају право на пасош и аутоматско право гласа, већ да сви ми који смо пореклом из Републике Српске, а има нас готово 800.000, треба да имамо институционалну могућност учешћа у политичком животу Републике Српске, па и право гласа у њој", рекао је он.

Закључио је да Срби из Републике Српске треба да имају право да кажу шта мисле о Србији, и обрнуто.

image