Србија и Балкан

Дан Републике Српске: Додељена одликовања заслужним грађанима и институцијама

Највише одликовање Српске уручено премијеру Мађарске Виктору Орбану
Дан Републике Српске: Додељена одликовања заслужним грађанима и институцијама© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, у Бањалуци су данас додељена одликовања заслужним грађанима и институцијама који су имали велику улогу у стварању и очувању Српске.

Орденом Републике Српске на огрлици, највишим одликовањем Републике Српске, одликован је председник Владе Мађарске Виктор Орбан.

Председник РС Милорад Додик рекао је да ће Орбану орден лично бити уручен у фебруару.

"Данас када славимо 9. јануар, ми се сећамо са поносом и свих заслужних за њено битисање и постојање. Пажљиво сам пратио са својим сарадницима све активности и одлучили смо да одликујемо оне који су оставили траг иза себе. Један од њих јесте и премијер Мађарске Виктор Орбан, који га је са задовољством прихватио и негде у фебруару примиће га и лично", казао је Додик.

Истакао је да му је част што поводом Дана Републике има прилику да говори о одликованим људима јер то заслужују пажњом према Српској, а међу њима су професор емеритус Ненад Кецмановић и српски академик Матија Бећковић.

Церемонији у Културном центру Бански двор присуствују и премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, као и министри у Влади Републике Српске. Присутни су и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министарка здравља Србије Даница Грујичић – којој је такође уручен орден, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, светски и европски првак у џудоу Немања Мајдов...

Након уручења доделе одликовања биће одржана седница Сената.

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

image