Србија и Балкан

Линта: Република Српска је израз потребе за очувањем идентитета Срба у БиХ

Српска је од завршетка рата до данас изложена притисцима политичког Сарајева и дела западних центара моћи, с циљем да се претвори у празну љуштуру и утопи у унитарну БиХ, поручио је председник Савеза Срба из Региона
Линта: Република Српска је израз потребе за очувањем идентитета Срба у БиХ© Milos Tesic/ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта честитао је Дан Републике Српске свим грађанима Републике Српске и пожелео им мир, благостање, напредак и просперитет на свим пољима.

Линта је истакао да је Република Српска настала као израз потребе за очувањем идентитета и државности Срба у БиХ, да је израз свести српског народа о преживљеном геноциду у НДХ, али и симбол опстанка српског народа на свом вековном подручју, саопштио је Савеза Срба из региона.

Линта је указао да је Република Српска од завршетка рата до данас изложена константним притисцима политичког Сарајева и дела западних центара моћи, с циљем да се претвори у празну љуштуру и утопи у унитарну БиХ.

"Нажалост, и данас постоје јасне намере отвореног рушења Дејтонског споразума супротно вољи српског народа и Републике Српске", наводи Линта.

Додаје да ће Србија наставити да подржава и помаже Републику Српску и да инсистира да се поштује Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, као и да је важно да Србија и Српска наставе реализацију свих заједничких пројеката од националног значаја и даље јачају политичке, економске, саобраћајне, просветне и друге везе.

"Од посебног је значаја да Србија и Српска заједнички чувају српски језик, ћирилично писмо и негују културу сећања на страдање нашег народа", наглашава Линта.

image