Србија и Балкан

Декларација о проглашењу Републике српског народа: Документ од историјског значаја

Република Српска нема алтернативу и као таква опстаће и остаће као гарант српског народа, поручио је председник Борачке организације РС Радан Остојић
Декларација о проглашењу Републике српског народа: Документ од историјског значаја© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

На данашњи дан пре 32 године усвојена је Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ, а Слободан Бијелић из Асоцијације Ствараоци Републике Српске истиче да је то документ од историјске важности.

Бијелић је у Отвореном програму "Симбол слободе" Радио телевизије Републике Српске истакао да је Декларација показала правац којим ће се Српска кретати у будућности.

Он појашњава да се мастило на папиру споразума још није осушило, а кренула је хајка на Републику Српску.

"Имали смо неколико десетина хиљада страних војника на овим просторима. Било је то сурово доба, требало је све то издржати. После тога и време Педија Ешдауна било је мрачно", навео је Бијелић.

Председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић нагласио је да није било другог избора већ да се, како истиче, боримо за своју слободу.

"Четири године смо бранили и градили Републику Српску у најтежим тренуцима, а формално она је призната у Дејтону. Државе и републике стварају се једном у животу, што само показује колико је она значајна. Република Српска нема алтернативу и као таква опстаће и остаће као гарант српског народа", поручио је Остојић.

Република Српска обележава данас Дан Републике низом манифестација у Бањалуци и другим градовима и општинама.

Обележавање је почело јуче Свечаном академијом и пријемом у Административном центру, којем су присуствовали бројне званице.

Републику Српску су 9. јануара 1992. године основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, и тек пошто су припадници друга два народа – Хрвати и Муслимани – кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

image