Србија и Балкан

Антисрпски волеји Алише Кернс за Камерона: Наставак прљаве мисије

Србији је страна свака прокси политика, нема историју таквог понашања и никада и нигде не шири ни колонијализам ни неоколонијализам, каже Живадин Јовановић коментаришући изјаву британског шефа дипломатије да је Србија "прокси" Русије
Антисрпски волеји Алише Кернс за Камерона: Наставак прљаве мисије© Tanjug/Valdrin Xhemaj/Pool via AP

Министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон наставио је своју мисију пропагирања антисрпских ставова и док је пред Одбором за спољне послове британског парламента сумирао своју недавну посету лажној држави Косово, рекавши да је Србија савезник Москве, "прокси Русије", да треба исказати незадовољство понашањем владе наше земље после догађаја у Бањској у којој су погинули албански полицајац и тројица Срба.

Волеје му је набацивала председница Одбора Алиша Кернс, наш стари знанац, која је кроз формално пропитивање о томе како му је било у Приштини, где је обећао да ће помоћи да до нових признавања дође, заправо давала и одговоре да је Србија кривац за све и да то јасно треба рећи.

"Сукоб у Бањској 24. септембра могао је довести до веома опасне ситуације. Ако погледате количину оружја које је донето на Косово и број људи, да ова група није заустављена деловањем Косовске полиције, дошло би до серије напада на станице полиције, а на улицама би биле барикаде", казао је Камерон.

Али, дао нам је шансу. Наравно, под условом да почнемо да играмо како каже Лондон.

Некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић истакао је за "Новости" да је Камерон демонстрирао британску подршку сепаратизму против Србије.

"Као да је хтео да заборави и реалност и историју. Формално, на речима тежи миру и развоју, а у понашању подржава сепаратизам и творевине агресије НАТО. То је једна демонстрација антисрпске политике и неопходно је да Београд извуче одговарајуће закључке из такве британске позиције", рекао је некадашњи министар.

Јовановић је навео и да у Београду и Србији нема никаквог "прокси Русије".

"Србији је страна свака прокси политика, нема историју прокси понашања и никада и нигде не шири ни колонијализам ни неоколонијализам, није позната по експанзионистичкој и блоковској политици. Србија је стабилна, независна и слободна и не требају јој прокси подршке или било какве затворене политике и затворена понашања", додао је он.

image