Србија и Балкан

Зашто команданти Кфора и Еуфора упозоравају на могућу ескалацију у НАТО протекторатима

Страна војска налази се на простору Косова и Метохије, али и у Босни и Херцеговини. Нови команданти преузели су дужност и већ су стигли да у новој години пошаљу упозоравајуће поруке
Зашто команданти Кфора и Еуфора упозоравају на могућу ескалацију у НАТО протекторатима© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Тек што је преузео команду над снагама Еуфора у Босни и Херцеговини мађарски генерал-мајор Ласло Стиц дао је запаљиву изјаву за медије.

"Ситуација би могла да ескалира у било ком тренутку, као што се десило на Косову прошлог маја. Зато је важна међународна војна сила која мора да буде непристрасна и кредибилна, са средством одвраћања ако је потребно", поручио је Стиц.

Он је поручио да је крајњи циљ интеграција два ентитета у БиХ како би били спремни за приступање Европској унији.

"А за то је потребна економска, политичка и војна помоћ коју пружа НАТО, а од 2004. и ЕУ", сматра он.

Ништа мање запаљив интервју дао је и командант Кфора Озкан Улташ који је рекао да је мисија НАТО-а на Косову и Метохији четвороструко увећана, те да то може да буде само почетна фаза, а да може да буде повећана ако "безбедност Косова буде угрожена".

"Генерално, ситуација на терену је мирна, али крхка. Имамо окретан и флексибилан састав широм Косова који нам омогућава да одговоримо на било који сценарио, уз пуно поштовање нашег мандата УН", рекао је Улташ за албанске медије.

Ове изјаве сигурно имају обавештајну подлогу, а имају и превентивни карактер да утичу на субјекте на које се односе ови безбедносни процеси како у БиХ, тако и на КиМ, каже генерал-мајор у пензији Митар Ковач за РТ Балкан.

Наш саговорник наводи примере на који начин су Срби угрожени, систематски на простору Косова и Метохије и напомиње да би због тога требало упозорење на ескалацију да буде упућено на адресу Приштине.

Додаје и да су у Босни и Херцеговини страни представници довели до лоших односа, укључујући и Високог представника Кристијана Шмита који је реметилачки фактор.

"Може се извести закључак, чини ми се, да није ових страних представника, конститутивни народи би се лакше снашли. Него се ту настоје спровести страни интереси, пре свега Немачке. Отуд је Шмит једнострано именован да заступа њихове интересе на простору БиХ", оцењује Ковач.

На питање ко би могао да има користи од било каквог инцидента на простору Балкана, Ковач каже да би то једино могао да буде муслимански фактор у БиХ, који настоји да под утицајем страног фактора оствари своје циљеве.

"То што прстом стално упиру у наводни сепаратизам Републике Српске, у суштини говоре о себи. БиХ није могућа као унитарна држава", закључује Ковач.

Кфор је обучавао приштинску паравојску, то је рекао министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон који је боравио у Приштини, указује пензионисани пуковник КОС-а Љубан Каран.

"То је апсолутно ван Резолуције 1244 и ван ставова Уједињених нација. Али они о томе више не воде рачуна", каже Каран за РТ Балкан.

Говорећи о ситуацији у Босни и Херцеговини каже да чим је бивши маршал именован за изасланика Лондона за Западни Балкан, Стјуарт Пич, било је јасно да Велика Британија има у плану војно решење ситуације на Балкану.

"Британци традиционално наступају тако да их ми не разумемо, али увек су њихови ставови антисрпски. Нас су такви ставови много коштали у историји, изгледа да се традиција наставља", каже Каран.

Напомиње да због изјава британских званичника можемо да очекујемо да су Куртију дали ветар у леђа да и у будућем периоду малтретира и врши притисак и прогон Срба на КиМ.

Сматра да наша држава неће моћи да остане пасивна на такав однос Велике Британије, те да има утисак да су Британци ти који подстичу нереде и сукобе, а исто чини и Турска која наоружава Приштину.

"Све иде у правцу војног решења и у Босни и у Херцеговини и на Косову и Метохији. Да ли је то само претња или је то сасвим реалан и објективан план, видећемо, али ми као држава морамо бити спремни и на једно и на друго и то не само као држава, већ и за наш народ у Републици Српској и на Косову и Метохији", закључује Каран.

image