Србија и Балкан

Шеф дипломатије Велике Британије у Приштини: Помоћи ћемо "Косову" да буде међународно признато

Дејвид Камерон поновио је да Велика Британија наставља да буде велики поборник "независности и суверенитета Косова"
Шеф дипломатије Велике Британије у Приштини: Помоћи ћемо "Косову" да буде међународно признатоGetty © Carl Court

Министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон поручио је да је дошао у Приштину како би показао да ће његова земља наставити да подржава самопроглашено Косово на све начине, преноси "Албанијан пост".

"Овде сам да подржим, промовишем и помогнем Косову на све начине. Имали сте изазове у корупцији и економији, али главни изазов је да изградимо државу која је безбедна за све заједнице на Косову. Дефинитивно ћемо вам помоћи", рекао је Камерон.

Током конференције у Приштини, указао је да је са министарком привремених приштинских институција, Доником Гервалом, разговарао о безбедности и важном доприносу који Велика Британија даје у овом аспекту.

"Поносни смо на чињеницу да Велика Британија има важну улогу у Кфору, имамо око 600 војника распоређених на Косову, поносни смо што подржавамо и обучавамо вашу војску", додао је британски дипломата.

Камерон је поновио да Велика Британија наставља да буде велики поборник независности и суверенитета такозваног Косова.

"Подржавамо и право Косова да буде признато од других земаља као независна и суверена држава и чланица међународне заједнице. Наравно да ћемо вам помоћи у борби да будете признати на међународним форумима", нагласио је он.

Доника Гервала рекла је да је Запад увек био успешан када је имао јасан став и када је деловао одлучно пред "агресивном Русијом". 

"Запад је увек био успешан када је имао јасан и одлучан став. Био је успешан када је делово одлучно пред агресивном Москвом. Постоји друштвени консензус да је Косово део Запада и више од 90 одсто западних земаља подржава Косово у интеграцији у ЕУ", казала је Гервала.

Гервала је захвалио Камерону на континуираној подршци коју Британија пружа самопроглашеном Косову у различитим областима, оптуживши Србију за наводни геноцид на Косову и Метохији.

"Посебно је задовољство имати британског министра спољних послова на Косову. После дужег времена, то је прва посета једног британског министра спољних послова Косову. Разговарали смо о изванредном развоју Косова у разним областима, посебно у области владавине права и демократије. Захвалила сам му на подршци коју је Британија дала Косову пре и после рата, и на улози Британије у заустављању геноцида Србије деведесетих година. Косово ће заувек бити захвално. Захвалила сам му и што је послао додатне трупе након напада Србије на Косово 24. септембра", додала је Гервала.

Она је рекла да Британију види као веома важног савезника у НАТО-у, "у који Косово намерава да уђе".

Иначе, Камерон се у среду састао и са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

Министар спољних послова Уједињеног Краљевства понудио је помоћ такозваном Косову у погледу безбедности, економског развоја, управљања и свих других питања.

"Ми смо били дугогодишњи присталице Косова и бићемо тако и даље", нагласио је Камерон, саопштила је Куртијева канцеларија за медије.

Ово је прва посета министра спољних послова Уједињеног Краљевства такозваном Косову од 2016. године.

Камерона прате специјални изасланик Уједињеног Краљевства за западни Балкан Стјуарт Пич и британски изасланик у Приштини Николас Абот.

image