Србија и Балкан

У два дана тројица дечака нестала у Хрватској, Јурић: Нема јасних мотива за нестанак

Не искључујем могућност да је разлог трговина људима, изјавио је директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић
У два дана тројица дечака нестала у Хрватској, Јурић: Нема јасних мотива за нестанакwww.globallookpress.com © © Samot

Још увек нема јасних мотива за нестанак тројице дечака у Хрватској, постоје само нагађања, али не искључујем могућност да је разлог трговина људима, изјавио је директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић.

Наиме, у Хрватској су у размаку од свега два дана нестала тројица дечака идентичне животне доби - 14 година, двојица у Загребу и један у Ријеци.

Најпре је 7. јануара нестао Иван Шнајдар, који се удаљио с адресе у Загребу, дан касније је у Ријеци нестао Лукас Кираљ Јеремић, а истог дана је у Загребу нестао и Патрик Гецк, пренели су хрватски медији податке које је полиција објавила на страници нестали.гов.хр. 

Од почетка године, према информацијама које је објавила полиција, нестало је укупно петоро деце. Осим тројице дечака, трага се и за шеснаестогодишњом Арианом Араповић која је нестала 5. јануара у Каштел Лукшићу, док се 9. јануара сваки траг губи седамнаестогодишњем Патрику Живичу, који се удаљио са адресе у Загребу.

Што се тиче нестанка тројице дечака исте животне доби у кратком временском размаку, Игор Јурић каже да не би да говори о претпоставкама док се не буде заиста и доказало тачно шта се десило и где се деца налазе.

"Забрињавајуће је то што су деца готово истог узраста и то је додатна забринутост не само грађана у Хрватској, него у целом региону, јер када се деси овако нешто, онда ни један родитељ у целом региону не може да се осећа сигурно по питању своје деце", рекао је Јурић за Танјуг.

Он је истакао да је од самог покретања система "Пронађи ме" или "Амбер алерт" идеја била да он постоји у свим земљама региона.

"Важно је да сви учествујемо у потрагама за несталом децом. Данас се десио нестанак детета у Хрватској, а ми морамо да будемо свесни да се то сутра може десити и у Северној Македонији, Србији или Црној Гори", навео је Јурић.

Напоменуо је да ниједна добра и ефикасна потрага за несталом децом не може да буде ефикасна уколико нема помоћи грађана.

"Јако је важно да грађани учествују у потрагама за несталом децом и да помажу полицији у проналаску несталих особа. Важно је да грађани на квалитетан начин помажу у потрагама и да не гуше полицију непотребним или намерно из неких својих разлога погрешним информацијама", рекао је Јурић.

Јурић истиче да су без добре координације полиције и грађана вероватноће да се брзо пронађе дете изузетно мале.

"И због тога је полиција сада посегла за тим да алармира грађане и да их замоли да они активно учествују у потрагама. Да систем 'Пронађи ме' постоји у Хрватској већ би на телевизијама системски било обухваћено информисање целе заједнице. Не би се морало чекати на нека адхок решења, а то је оно што наш систем 'Пронађи ме' разликује од потраге за несталом децом у другим земљама региона", објашњава Јурић.

image