Србија и Балкан

На снагу ступио правилник за медије, део "Амбер алерта": Јурић објаснио обавезе емитера

Пружалац медијске услуге дужан је да обавештење објављује (емитује) у наредних 48 сати и то у првих осам сати од тренутка достављања обавештења на сваких 30 минута, а после тога на сваких 60 минута
На снагу ступио правилник за медије, део "Амбер алерта": Јурић објаснио обавезе емитераGetty © Christopher Furlong / Staff

Обавештење о нестанку малолетног лица убудуће ће бити емитовано у свим медијима на основу правилника Регулаторног тела за електронске медије који данас ступа на снагу.

Према објашњењу Игора Јурића из Центра за несталу и злостављану децу за РТ Балкан, ово је само једна од процедура које ће бити употпуњене приликом активације "Амбер система", у Србији названом "Пронађи ме".

"Када неко дете нестане, из МУП ће стићи информација до медија, а они ће бити у обавези да је пренесу на тачно одређен начин и по унапред одређеним правилима", објаснио је Јурић и додао да је у питању припрема за оно што што следи 1. новембра. 

У поменутом правилнику, објављеном у Службеном гласнику 12. септембра, наводи се да је пружалац медијске услуге дужан да објави (емитује) информацију о нестанку малолетног лица у трајању од најмање 20 секунди, у неизмењеном облику и идентичној садржини у којима му је достављена од стране надлежног министарства.

Пружалац медијске услуге дужан је да обавештење објављује (емитује) у наредних 48 сати и то у првих осам сати од тренутка достављања обавештења на сваких 30 минута, а после тога на сваких 60 минута.

Након истека рока од 48 сати од првог објављивања престаје обавеза даљег објављивања обавештења.

По пријему информације упућене од стране надлежног министарства да је нестало малолетно лице пронађено, пружалац медијске услуге, без одлагања прекида објављивање (емитовање) обавештења о несталом малолетном лицу и пре истека рока, обавештавајући јавност да је лице пронађено.

Истовремено са прекидом објављивања (емитовања) обавештења о несталом малолетном лицу, а у циљу заштите податка о личности малолетног лица, пружалац медијске услуге дужан је да, без одлагања, обрише све податке из обавештења о несталом малолетном лицу.

Савет Регулаторног тела за електронске медије, на седници одржаној 6. септембра ове године донео је Правилник о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетног лица којим се ближе уређује начин испуњавања обавеза пружалаца медијских услуга у вези са начином објављивања (емитовања) програмског садржаја, који за предмет има хитно обавештавање јавности о нестанку малолетног лица, а у циљу прикупљања информација које могу помоћи у спровођењу мера трагања за малолетним лицем и његовом проналаску.

Игор Јурић раније је најавио да, када се покрене "Амбер алерт", сви медији, од телевизија, преко радија до портала биће у обавези да обуставе програм и објаве детаље о несталом детету, такође, мобилни оператери ће слати СМС и ММС са подацима, а детаљи о несталом малишану наћи ће се и на билбордима, саобраћајницама "Путева Србије", бензинским пумпама, тржним центрима али и банкоматима, као и свим местима где је велика фреквенција људи.

image