Србија и Балкан

Вучић: Ситуација је на ивици сукоба

У обраћању нацији након преговора у Бриселу, председник Србије поручио да ће бити срећан ако успе да сачува мир
Вучић: Ситуација је на ивици сукобаNone © OTO TANJUG/ RADE PRELIC

На почетку обраћања председник Србије истакао је да је поносан на чињеницу да је делегација Србије дошла у Брисел са идејом да преговара и да се договара, да по сваку цену покуша да сачува мир и стабилност региона.

Он је додао да је српска страна била спремна на компромис и да су прихватали нове захтеве, али да је већ после сат и по схватио "да нема ништа од преговора".

"Рекао сам још јутрос Борељу и Лајчаку: нема ништа од овога, јер сам схватио да албанска страна неће никакво компромисно решење", истакао је Вучић. 

Срби немају обавезу да плаћају харач

У једном тренутку смо се "договорили о мерама за избегавање ескалације, Србија да не издаје нове таблице, а Приштина да не кажњава никога, па да се договарамо у наредним месецима, али је Приштина то одбила", рекао је председник Србије, иако је било наведено да "овај договор оставља простор странама да траже одрживо решење у контексту нормализације односа".

Он каже да је тзв. специјална полиција Косова послата вечерас на неколико различитих страна и то не случајно. 

"Срби знају да није њихова обавеза да плаћају харач", поручио је Вучић и додао да ће разговарати са министром одбране, Ивицом Дачићем, Миланом Мојсиловићем и са представницима Срба са Косова, како би се сачувао мир. 

Србија ће поштовати Борељов захтев и неће издавати нове таблице, за разлику од Приштине која је већ најавила да неће поштовати захтев високог представника ЕУ за спољну политику, истакао је Вучић и додао да обавештајни подаци показују "да је ситуација на ивици сукоба".

Прво да се спроведе оно што је потписано

Вучић је рекао да је захвалан представницима ЕУ на стрпљењу и вишесатним разговорима.

"Чак и када су Албанци желели да све то увежу у споразум о нормализацији, ми смо рекли у реду, само мора да буде имплементирано оно што је већ потписано", истакао је председник Србије.

Он је поновио да ће Србија бити посвећена миру, а Србима на КиМ је поручио да не морају да брину за своју безбедност. 

"Српски народ мора да зна да иза себе има своју државу", рекао је Вучић.

За мене ово није победа

Неки би рекли да је "велика победа Србије" то што смо први пут оцењени као конструктивни, а друга страна као она која не сарађује, каже председник Србије, али додаје да то за њега није победа.

"За мене је победа нешто друго, ако ће свако дете, и српско и албанско мирно да заспи. За мене је победа ако имамо мир и бар у великој мери остварење националних интереса", поручио је Вучић и додао да је победа кад "трајно решите проблем, а не оставите деци замрзнут конфликт".

Приштина води "хибридни рат"

Председник Србије рекао је да не зна када ће бити следећи сусрет са Куртијем, нити о чему би причали након данашњег неуспеха, с обзиром да "међусобно признање није политика Србије". 

Представници Срба биће око 21 часова у Београду, а председник је од њих затражио да евентуални протести, уколико их буде, буду мирни. 

"Све што ради Приштина је илегално и они то знају. Упозорио их је Столтенберг, упозорили су их сви", навео је Вучић и додао да Приштина ипак изазива сукоб. 

"Видим да су се устремили на господина Бореља, пошто ваљда сви морају да буду глуви и слепи за оно што се дешава", прокоментарисао је председник Србије реакције на приштинској страни. 

Он је поновио да Срби не излазе из институција због таблица, већ зато што друга страна не испуњава оно што је потписано.

"Накупило се много тога", закључио је Вучић, истичући да су Срби на КиМ увек били криминализовани и да се против њих води "хибридни рат". 

Он је додао да ће бити срећан ако се пронађе неко међурешење у наредним данима, "да избегнемо катастрофу". 

Нисмо постигли никакав договор

Председник Србије рекао је непосредно после састанка са представницима ЕУ и Приштине у Бриселу, који су трајали дуже од седам сати, да није постигнут апсолутно никакав договор.

"Из мени нејасних разлога нисмо успели да постигнемо апсолутно никакав договор. Српска страна била је потпуно конструктивна и десет пута су мењани текстови које смо прихватили, али албанска страна би увек додавала нешто што је било јасно да није могуће", објаснио је он у изјави новинарима.

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је жаљење што није постигнут договор Београда и Приштине о таблицама и упутио критике на рачун Приштине. Он је казао да изостанак договора значи и да ће морати да повуче закључке о томе како се води процес преговора.

"Информисаћу своје колеге у ЕУ и међународне партнере о понашању страна у разговорима и недостатку поштовања међународних правних обавеза, што се посебно односи на Косово", поручио је он.

Аљбин Курти критиковао је високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља због одустајања од марта 2023. године као коначног датума за нормализацију односа 'Косова' и Србије, преноси "Коха". Он је истакао да Борељов захтев да се одустане од изрицања казни за регистарске таблице није прихватљив ако није праћен коначним договором о пуној нормализацији односа и међусобним признањем. 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је разочаран што није постигнут договор о регистарским таблицама између Косова и Србије и позвао је на избегавање ескалације. 

"Разговарао сам са Жозепом Борељом. Разочарани смо што није било могуће да се реши спор око регистарских таблица. Сада је време за одговорност и прагматична решења. Ескалацију треба избегавати. НАТО_КФОР остаје у приправности", написао је Столтенберг на Твитеру.

image
VV inauguration
banner