Србија и Балкан

Протест опозиције 16. јануара: Испред РИК-а у 18 часова

Према плану организатора, окупљени ће затим кренути у шетњу и запалити свеће у Цркви Светог Марка
Протест опозиције 16. јануара: Испред РИК-а у 18 часова© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Нови протест опозиције биће одржан 16. јануара, на дан убиства Оливера Ивановића, а почеће испред РИК-а у 18 часова.

Како наводе, главни разлог протеста је што још није решено убиство некадашњег лидера грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда", који је убијен 2018. године у Косовској Митровици испред просторија његове странке. Такође, разлог су и тврдње опозиције да су избори који су одржани 17. децембра на парламентарном, локалном и београдском нивоу били покрадени.

Протест почиње у 18 сати испред Републичке изборне комисије (РИК) у Улици краља Милана. Према плану организатора, окупљени ће кренути затим у шетњу и запалити свеће у Цркви Светог Марка.

"У међувремену ћемо изаћи са детаљнијим плановима, куда ћемо да идемо, ко ће да говори", најавио је потпредседник Демократске странке Миодраг Гавриловић испред Вишег јавног тужилаштва, где је говорио о кривичној пријави против одговорних због наводног уписивања бирача у бирачки списак без правног основа.

Опозициони протести имали су паузу од 29. децембра, а 30. децембра одржан је протест иницијативе "ПроГлас" због прекрајања изборне воље. Више од 10.000 људи шетало је тада од Теразијске чесме до Уставног суда, а успут су симболично показивали "црвене картоне" институцијама.

image