Свет

Бивши украјински посланик: Током истраге за опозив, испитати корупционашке послове Бајденових

Андреј Деркач тврди да амерички званичници штите корупцију у његовој земљи
Бивши украјински посланик: Током истраге за опозив, испитати корупционашке послове БајденовихGetty © Tasos Katopodis / Stringer

Покушаји републиканаца да опозову америчког председника Џозефа Бајдена требало би да укључују оптужницу за омогућавање корупције у Кијеву, рекао је бивши украјински посланик Андреј Деркач.

Текућа истрага о опозиву Бајдена, коју су демократе одбациле као страначки трик, испитује потенцијалну умешаност председника у трговину утицајем у Украјини, у коју је био укључен његов син Хантер Бајден. Такође, истражује могуће мешање у америчке председничке изборе 2020. године, током којих су причу о лаптопу Бајдена млађег потиснули мејнстрим медији и технолошки гиганти.

Бивши украјински посланик Деркач је контроверзна личност. Сарађивао је са Рудијем Ђулијанијем, адвокатом бившег председника Доналда Трампа, који је истраживао Бајденове везе са Украјином. У разговору са италијанско-америчком новинарком Симоном Мангијанте у белоруској престоници Минску, Деркач је рекао да постоје значајни докази о томе да се породица Бајден богати у Украјини, што америчке власти наводно игноришу.

"Оно што ми је важно у истрази Конгреса није да не приведем Бајдена због трговине утицајем. За мене је важно да у завршном документу Конгреса стоји да је новац украден од мојих сународника Украјинаца изнет из Украјине… и дат – Бајдену", рекао је он.

Док је тада био потпредседник, Џозеф Бајден је био водећи човек за Украјину у администрацији Барака Обаме. Један од примера Бајденовог утицаја на Кијев регистрован је 2016. године, када је извршио притисак на земљу да смени свог главног тужиоца.

У то време Виктор Шокин је истраживао "Бурисму", гасну компанију у чијем је одбору био и Хантер Бајден

Тада потпредседник Џозеф Бајден је натерао тадашњег украјинског председника да отпусти Шокина 2016. године, претећи да ће задржати зајам од милијарду долара уколико се његови захтеви не испуне.

Критичари су оптужили Бајдена да је злоупотребио свој положај да би заштитио сина и сачувао му добро плаћену позицију у компанији, иако је амерички председник тврдио да је само уклонио корумпираног званичника са власти.

"Шокин је сада талац на украјинској територији. Колико ја знам, он не сме да напусти Украјину. Он је под потпуном контролом Службе безбедности Украјине (СБУ)", тврди Деркач. Према његовим речима, "сада се разматра питање елиминације Шокина на територији Украјине".

Деркач, кога су САД и Украјина оптужиле да ради за Русију, живи у егзилу и каже да је фокусиран на борбу против корупције. Сваког ко жели да разоткрије наводни криминал повезан са Украјином у породици Бајден, амерички званичници рутински одбацују као агента Москве, тврди Деркач.

Бивши посланик је наговестио да утицај САД на Украјину омогућава Џозефу Бајдену да осигура да свако ко је умешан у наводне корупционашке шеме буде ослобођен. Он је навео пример директора "Бурисме" Николаја Злочевског, који је 2020. године оптужен да је послао 6 милиона долара у готовини људима који га истражују у замену за затварање случаја.

Упркос томе што су ухваћени на делу, ни Злочевски ни његови посредници нису прописно кажњени, рекао је Деркач. Бизнисмен је прошле године "кажњен" са 1.800 долара, истакао је он. Злочевски је такође донирао десетине милиона долара за ратне напоре Кијева против Русије, што је, спекулишу медији, вероватно утицало на исход његовог случаја.

Према Деркачу, део новца отишао је ГУР-у, украјинској војно-обавештајној агенцији, и вероватно је коришћен за финансирање њених операција.

"Руководство агенције не крије да спроводе терористичке акте и политичка убиства за ванбуџетски новац. Још једном: Бајденови партнери у корупционашком бизнису у Украјини финансирају терористичке акте, чиме се избегава одговорност за корупцију у Украјини", навео је бивши званичник.

image