Србија и Балкан

Шест година од убиства Оливера Ивановића: Шта се зна о злочину и хоће ли се икад доћи до истине?

Не зна се налогодавац, не знају се непосредни извршиоци, суђење за убиство које је у току у Основном суду у Приштини није донело много нових информација
Шест година од убиства Оливера Ивановића: Шта се зна о злочину и хоће ли се икад доћи до истине?© Зоран Шапоњић

Равно шест година од убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе СДП и једног од најугледнијих Срба са севера КиМ, истражни поступак у овом случају скоро да је на истом месту на коме је био и – неколико минута или сати после убиства - не зна се налогодавац, не знају се непосредни извршиоци, суђење за убиство које је у току у Основном суду у Приштини није донело много нових информација, а све је мање оних који верују да ће се до пуне истине икада и доћи.

Пред судом у Приштини остало је извођење материјалних доказа и изношење одбране окривљених. Када би на ред могле доћи завршне речи као и пресуда за сада се не зна.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године у 8.15 ујутру, са шест хитаца у леђа док је у центру Северне Митровице кроз капију улазио у кућу у којој је било седиште његове странке. На Ивановића је пуцано из возила које је истог дана запаљено и убрзо нађено на једном споредном путу неколико километара од места злочина.

На месту на коме је Ивановић убијен, грађани Северне Митровице, његови саборци из странке, данас у палили свеће, остављали цвеће. У храму Светог Саве у Београду, на шесту годишњицу убиства, одржан је помен убијеном Ивановићу.

Удовица покојног Ивановића, Милена Поповића данас је изјавила да ни после пуних шест година "нико не зна зашто је он убијен, да нема помака у истрази", али и да је апсолутно сигурна да ће се "истина о налогодавцима и убицама једног дана открити".

"Истрага тапка у месту, можда чак и не тапка у месту, него се, како време одмиче, враћа уназад. Сматрала сам оног дана када је Оливер убијен да ћемо за сат, дан или евентуално месец да дођемо до имена Оливерових убица. Међутим, време ме је демантовало и шест година након тога ми имамо једну оптужницу која је траљава, која се мења неколико пута, три, четири пута је измењена, нека лица се помињу, али апсолутно ништа конкретно и ништа од онога што нас искључиво занима, а то је ко су убице и пре свега налогодавци", рекла је данас Милена Поповић новинарима после помена у Храму Светог Саве поводом шест година од убиства.

Брат убијеног Оливера, Мирослав Ивановић данас је за Радио Слободна Европа рекао да се он и други чланови породице могу препустити "времену да залечи ране, тек када се пронађу и казне Оливеров убица и налогодавац убиства".

"Неко је са шест хитаца у леђа одлучио да одузме живот Оливеру из политичких побуда и интереса. Са тим ми као породица живимо и дан данас. То се тешко доживљава, много је ствари које нас враћају у тренутке тог злодела. Време лечи све али у овом случају, јако тешко", рекао је Мирослав Ивановић.

Пред специјалним одељењем Основног суда у Приштини у току је, по трећој оптужници у овом случају, поступак осумњиченима за умешаност у убиство Оливера Ивановића.

Прва оптужница у овом случају подигнута је непуних 11 месеци после убиства, 2. децембра 2019. године, тада је оптужбом обухваћено шест лица а расписана је и потерница против још четири особе. Крајем децембра те године, а затим и у новембру 2020. оптужница је најпре први пут, а затим и други пут ревидирана, али су остале оцене да је сама оптужница поприлично "танка".

Оптужени који су били ухапшени пуштени су да се бране са слободе, у међувремену одржана су бројна рочишта која су често одлагана, није се много новог сазнало ни од сведока који су у међувремену саслушани.

Иначе, на оптуженичкој клупи за учешће у организованој криминалној групи која се доводи у везу убистсвом су Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић, Раде Басара, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.

Крајем децембра 2023. године подигнута је оптужница и против лица са иницијалима М. М. због сумње да је био члан "организоване криминалне групе" која се доводи у везу са убиством Ивановића. Ово лице је после пар месеци у притвору пуштено да се брани са слободе а медији су објавили да се радио о Србину са севера КиМ.

Засебну истрагу о овом случају води и Београд, али је у Србији поступак, колико се зна, до недавно био у фази предистражних радњи. Из Београда је последњих година више пута поновљено да Приштина није желела да одговори на упите српских државних органа у вези са истрагом и доказима.

Осумњиченима који одговарају пред судом у Приштини на терет се стављају различита кривична дела, да су "свесно и намерно помагали криминалној групи на челу са Жељком Бојићем, Звонком Веселиновићем и Миланом Радојичићем, у циљу извршења кривично дела убиства Оливера Ивановића".

Тројица поменутих Срба са Косова нису оптужени јер косовско правосуђе не дозвољава суђење у одсуству. Ова три имена поменута су и у најновијој верзији оптужнице из 2021. године.

У оптужници косовских правосудних органа наводи  се да је један од оптужених, иначе полицијски службеник под сумњом да је службеним возилом КПС одвезао извршиоце атентата до возила марке "опел астра" из ког је пуцано на Ивановића.

Некима од осумњичених на терет се ставља скривање доказа на месту убиства, као и злоупотреба службеног положаја тиме што су давали информације једном полицијском службенику у Србији. Један од осумњичених терети се да је својим возилом пратио Ивановића а Оливеровој секретарици на терет се ставља да је у време убиства искључила камере за видео надзор.

Иначе, министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић пре пола године изјавио је да власти у Србији знају ко је убио Оливера Ивановића као и да је српска полиција тог човека тражила од немачких органа по чијом је заштитом. Ове наводе немачке власти су демантовале, а сам Гашић касније је рекао да је његова изјава погрешно интерпретирана, односно да је пренета без знака питања. 

Средином 2019. године, председник Србије Александар Вучић рекао је да "Београд мисли да има име убице Оливера Ивановића" и додао да "Милан Радојичић нема везе са тим злочином". У јануару 2021. председник Србије поводом годишњице убиства Ивановића рекао је да "српске службе већ месецима имају комплетну слику оних који би имали мотив и који би могли бити умешани".

"Али нисмо могли да будемо присутни на увиђају па немамо оно што би назвали директни докази. За то је потребно или да се неки од материјала са увиђаја појави у нашим рукама или директно признање неког од учесника", рекао је тада Вучић.

Непосредно после убиства, тадашњи председник тзв. Косова Хашим Тачи најавио је да ће "у блиској будућности изнети опипљиве резулате који ће изазвати главобољу многима у Србији и на Косову". Нешто касније Тачи је годишњој конференцији за новинаре рекао да је главни осумњичени за убиство Ивановића у Београду, али тада није поменуо о коме се ради. Убрзо је реаговао Марко Ђурић изјавом да траг до кривца води ка Приштини а не ка Београду тражећи од Тачија да каже име осумњиченог.

Иначе, против Ивановића је Еулекс подигао оптужницу под сумњом да је на Косову починио ратни злочин над цивилним становништвом 1999. године и Ивановић је од 2014. године био у притвору у Северној Митровици. Две године касније осуђен је на девет година затвора али је 2017. Апелациони суд поништио пресуду и процес вратио на поновно суђење.

image
VV inauguration
banner