Србија и Балкан

Приштина: Подигнута нова оптужница у случају убиства Оливера Ивановића

Сви оптужени су Срби. Београд не признаје истрагу коју води такозвано Косово и тврди да иза убиства стоји човек који је под заштитом немачких органа
Приштина: Подигнута нова оптужница у случају убиства Оливера Ивановићаwww.globallookpress.com © mfa_russia

Специјално тужилаштво такозваног Косова подигло је оптужницу против лица са иницијалима М.М, који се доводи у везу са случајем убиства Оливера Ивановића, објавио је Радио Слободна Европа.

М.М. је ухапшен октобра 2022. године под сумњом да је био члан "организоване криминалне групе", која се доводи у везу са убиством Ивановића.

У саопштењу тужилаштва се наводи да је оптужница подигнута због сумње да је починио кривична дела учешће или организовање организоване криминалне групе, ометање службеног поступка, застрашивање и фалсификовање докумената.

"Окривљени је, као део групе, после убиства (Оливера Ивановића) предузимао радње, ометао кривични поступак и након истраге користио фалсификована документа и претио службеним лицима, који су против њега развијали кривични поступак", наводи се у саопштењу.

Специјално тужилаштво такозваног Косова је до сада подигло три оптужнице. Оптужени су Недељко Спасојевић (полицијски службеник), Марко Рошић (грађанин Северне Митровице), Силвана Арсовић (секретарица убијеног Оливера Ивановића), Драгиша Марковић (полицијски службеник), Жарко Јовановић (полицијски службеник) и Радета Басара (полицијски службеник).

У везу са убиством се доводе и Жељко Бојић (шеф оперативе Полиције Косова за регион север), Милан Радоичић (потпредседник Српске листе) и Звонко Веселиновић (бизнисмен). Против њих није подигнута оптужница, преноси Радио Слободна Европа.

Радоичић и Веселиновић се у оптужници помињу као "вође криминалне групе", која је планирала убиство  Оливера Ивановића. Међутим, за Миланом Радоичићем је марта 2021. године повучен налог за хапшење без икаквог објашњења.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је да српске власти тачно знају ко је убио Ивановића.

"Ми тачно знамо ко је убица", рекао је Гашић и додао да је тог човека српска полиција тражила од немачких органа "под чијом је заштитом".

"Имамо снимак са аеродрома у Тирани, имамо слике из Приштине, имамо слике када је улазио у стан", рекао је Гашић.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици.

image
VV inauguration
banner