Србија и Балкан

У Северној Митровици прикупљена половина потписа за смену градоначелника, добар одзив и у Лепосавићу

Грађани се могу потписати до 21. јануара
У Северној Митровици прикупљена половина потписа за смену градоначелника, добар одзив и у Лепосавићу© TANJUG/ STR/

У спортској хали у Северној Митровици је од јутрос у девет часова прикупљено више од половине потписа потребних за смену градоначелника Ердена Атића.

"Веома смо задовољни одзивом грађана, с обзиром на то да је ово тек први дан прикупљања потписа и петиција. Можемо само рећи да смо вероватно прикупили више од половине од потребних 3.640 гласова. Све време су људи долазили и сала је била пуна, људи су се стално потписивали и, нажалост, нисмо стигли да пребројимо колико је гласова", истакла је Сања Кртинић која је један од иницијатора петиције.

Она је навела да је данашњи дан прошао без инцидената, нерегуларности и нерегуларности.

"Петиција траје док не прикупимо више гласова него што је потребно јер желимо да покажемо вољу грађана. С друге стране, не желимо да остављамо простор за враћање или оспоравање петиције", додала је она.

Кртинић је подсетила и да грађани Косовске Митровице годину дана чекају да смене нелегитимно изабраног градоначелника.

"Ми у овом граду већ годину дана чекамо смену градоначелника који је изабран потпуно нелегитимно и не представља интересе нашег народа и осталих заједница који живе овде у Косовској Митровици", рекла је Кртинић.

Потписи за смену нелегитимних градоначелника се прикупљају на основу Административног упутства Владе тзв. Косова, донетог почетком септембра 2023. године, према коме, 20 одсто уписаних бирача мора да потпише петицију.

Председник СО Северна Митровица, Неџад Угљанин навео је да петиција са потписима грађана треба да се достави Скупштини општине најкасније до 22. јануара, како би се проследила на даље разматрање у Централну изборну комисију.

Угљанин је додао да је према Административном упутству, за смену градоначелника касније бити потребно 50 одсто плус један бирач од укупног броја уписаних у бирачки списак.

"Други корак је 50 одсто плус један бирач, што значи да је за смену градоначелника потребно више од 9.800 гласова", рекао је Угљанин, а пренео Танјуг.

Кртинић, која је међу иницијаторима петиције, позвала је све грађане да дођу и подрже иницијативу за смену тренутног градоначелника, а како наводи Радио Слободна Европа, директори институција које финансира Србија позвали су своје раднике који имају личну карту тзв. Косова са пребивалиштем у Северној Митровици да колективно крену на потписивање петиције.

Пошто је у току зимски распуст и многи запослени нису у Северној Митровици, речено им је да своје потписе могу дати до недеље 21. јануара.

Потписивање петиције за смену градоначелника Љуљзима Хетемија данас је почело и у Лепосавићу.

Потписивање је почело јутрос нешто пре девет сати на платоу испред скупштине, где је због хладног времена постављен шатор.

"Очекујем да ће се народ одазвати у великом броју, јер Видите и сами да је одзив доста велики и да је интересовање велико. Зато позивам све грађане који имају воље и жеље да дођу и допринесу овој борби која добија нову и демократску димензију", рекао је за "Косово онлајн" мештанин Лепосавића Милутин Милетић.

Он је подсетио да су грађани протестима покушали да изразе своје незадовољство због наметања албанских градоначелника.

"Тај процес смо започели протестом, међутим, видели смо да то није имало ефекта. Нажалост, сада морамо да поштујемо прописана упутства и мислим да ће то резултирати сменом нелегитимног градоначелника Хетемија", рекао је он.

Место на ком се прикупљају потписи обишли су накратко и припадници Кфора.

На изборима прошле године које су Срби бојкотовали, за градоначелника Лепосавића изабран је Љуљзим Хетеми, који је након тога, више од пола године провео затворен у општинској згради.

У четири општине на северу "Косова", Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку где живи већински српско становништво, на власт у мају прошле године су дошли нелегитимни градоначелници албанске националности изабрани са свега по стотинак гласова, јер су Срби бојкотовали изборе.

Према наводима Централне изборне комисије Косова у Северној Митровици за смену градоначелника потребно је најмање 3.640 потписа, јер је у бирачки списак уписано 18.199 особа са правом гласа.

У општини Лепосавић право гласа има 13.441 особа што значи да би најмање 2.689 њих требало да потпише петицију за смену градоначелника.

У Зубином Потоку петицији неопходно је да се одазове најмање 1.347 бирача, што је 20 одсто од 6.732 уписаних у списак.

У Звечану, смену градоначелника треба да потписом подржи најмање 1.411 особа, што је 20 одсто од укупног броја уписаних бирача, колико је, према Административном упутству, потребно да се организује гласање за смену градоначелника.

Уколико ЦИК потврди да су прикупљени потписи одговарајући и верификује их, организује се гласање о смени градоначелника, које треба да буде одржано у року од 45 дана. Да би гласање било успешно, потребно је 50 одсто плус један глас грађана са правом гласа.

Након тога, резултат се шаље председници такозваног Косова Вјоси Османи, која има законски рок од 30 до 45 дана да распише ванредне изборе.

Долазак албанских градоначелника на власт у општинама на северу је подигао тензије крајем маја прошле године. Међународна заједница је затражила деескалацију ситуације и расписивање нових избора.

image
VV inauguration
banner