Србија и Балкан

Жив је! После шест месеци Љуљзим Хетеми коначно изашао из општинске зграде (ФОТО)

"Градоначелник" Лепосавића коначно је, изгледа, добио дозволу да изађе напоље
Жив је!  После шест месеци Љуљзим Хетеми коначно изашао из општинске зграде (ФОТО)© Antonio Ahel/ATAImages

Међу захтевима и поднесцима, молбама и приговорима, у општинској згради у Лепосавићу, приштински премијер Аљбин Курти још пре пола године загубио ни мање ни више него – градоначелника. Изгубљено се, како то обично бива, однекуд појави кад му се најмање надамо, па је тако и "градоначелник" Љуљзим Хетеми шест месеци касније измигољио иза фасцикли и регистратора, и коначно изашао међу људе.

Хетеми који се пре пола године забарикидирао у општинској згради, не би ли му неко случајно измакао фотељу ако се негде макне - напокон је попустио, и изашао у двориште зграде.

Да ли је Љуљзим после шестомесечне "хибернације" међу општинским шалтерима, изашавши напоље видео своју сенку и какву нам зиму предвиђа - не знамо, али је јасно да је нелегитмном председнику општине Лепосавић овај "летњи сан" баш пријао. Јесте мало убледео, али изгледа чио и весео.

"Хлеб једем као у хотелу. Полиција донесе одећу да се пресвучем и достави храну. Опрао сам се, имам и купатило, све је ту", објашњавао је Љуљзим још на почетку свог добровољног остракизма у који се упустио крајем маја.

Повремено је Љуљзим провиривао кроз прозор, потписивао којекакве одлуке, позивао Кфор да напусти зграду, али све време поручио да ће он одатле отићи тек кад му влада и премијер "Косова" Аљбин Курти затраже да оде.

Да ли се Курти напокон умилостивио и несрећног Љуљзима пустио напоље?

"И даље држимо неке градоначелнике који су изабрани са један одсто гласова, који остају закључани као Осо Кука. Један седи тамо са полицијом и заправо је затвореник, јер не може да изађе ни да се надише. За остале се не зна ни где су док је француско-немачки план на столу", недавно је прокоментарисао премијер Албаније, Еди Рама, у интервјуу за албански "Јуроњуз", сумњајући да НАТО има живце да се бави закатанченим лидером у тренутку док траје сукоб у Украјини.

Изгледа да је био у праву, јер недавно је француски амбасадор у Приштини Оливије Геро, директно рекао да  је за мере које је ЕУ увела Приштини,  одговоран само један човек – Љуљзим Хетеми.

Дефинитивно, најинатљивији од неколико нелегалних градоначелника "из контејнера" изабраних са по стотинак грађана.

Хетемијев, како је то Курти описао "узоран отпор" коначно се изгледа завршио. Вероватно када је његов шеф схватио да је претерао. Али, званично, судећи по његовој објави на Фејсбуку, напоље су га извукле страначке колеге.

"Драго ми је што видим секретара Покрета Самоопредељење Аљима Рам и потпредседника Центра у Митровици Ајлбана Ука", написао је Хетеми на Фејсбуку.

Вероватно није баш могао да напише да му је драго и због тога што коначно, после шест месеци види и бели дан.

image