Србија и Балкан

Зашто је "Глас Америке" забринут због доласка РТ у БиХ

РТ је под санкцијама Европске уније од 2022. године
Зашто је "Глас Америке" забринут због доласка РТ у БиХ© Muhammed Ibrahim Ali/Keystone Press Agency

Осим што је програм руске телевизије РТ на енглеском доступан у Босни и Херцеговини, према недавној најави главне уреднице РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарите Симоњан, та телевизија на српском језику ће се емитовати од следеће године и у Републици Српској и целој БиХ.

Тачно месец дана од те објаве, амерички медији кренули су у напад на нашу редакцију. 

"Глас Америке", који РТ оптужује за ширење руске пропаганде и утицаја из Кремља, данас је објавио текст у коме унапред и без ваљаног образложења, такорећи, у виду лажне вести, констатује "да ће долазак "Раша тудеј" у БиХ додатно закомпликовати ситуацију у тој земљи".

Међутим, већ у другом пасусу, из речи бившег амбасадора БиХ у Русији Енвера Халиловића, очитава се главна бојазан САД: "Долазак медија који финансира руска влада на територију земље према којој је негативно настројен, те је против НАТО aлијансе, може уназадити односе БиХ с њеним међународним партнерима".

Другим речима, баш њих брига за стање у БиХ, јер је очигледно да једино воде рачуна о ширењу НАТО-а и интересима међународне заједнице.

Из Делегације ЕУ у БиХ навели су да је БиХ значајно унапредила усклађеност са спољном политиком ЕУ, али да су рестриктивне мере ЕУ и даље предмет политичког оспоравања, што је резултирало препрекама у њиховом спровођењу, укључујући и емитовање руских државних медија.

РТ је под санкцијама Европске уније од 2022. године.

image