Србија и Балкан

Програм руске телевизије РТ на енглеском доступан је у Босни и Херцеговини (ВИДЕО)

Најдоминантнији оператер МТЛ има неколико руских канала, међу којима је и РТ на енглеском језику и можете га пронаћи на броју 805
Програм руске телевизије РТ на енглеском доступан је у Босни и Херцеговини (ВИДЕО)© RT Balkan

Током јучерашњег дана велику пажњу јавности привукло је питање новинарке из Републике Српске Даринке Петровић председнику Русије Владимиру Путину због чега у РС још нема руских медија. 

С друге стране, рекла је Петровићева, у току је "најезда западних медија и различитих организација".

Владимир Путин поручио је да ће замолити колеге да виде шта се може урадити по том питању, након чега се огласила и главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан.

Симоњан је поручила да ће се телевизија РТ од следеће године на српском језику емитовати и у Републици Српској, и целој БиХ.

Међутим, руски медији, додуше на руском и енглеском језику, могу се гледати како у Републици Српској, тако и у остатку и БиХ.

Где се могу гледати руски канали?

Саговорници из Републике Српске потврдили су за РТ Балкан да се у Српској емитује програм руских медија.

"Постоје руски канали, често их гледамо на МТЛ кабловској", каже наш саговорник из Бањалуке.

Најдоминантнији оператер МТЛ има неколико руских канала, међу којима је и РТ на енглеском језику и можете га пронаћи на броју 805.

Такође, "Супернова" која је одмах за МТЛ-ом има неколико руских телевизија, а РТ можете наћи на броју 803.

Нешто је другачија ситуација када су у питању компаније у Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, али је и ту изводљиво информисати се преко руских програма. 

Наиме, у Федерацији је најдоминантнији оператер "Телемах", који је у власништву холандске компаније "Јунајтед медија" и код њих се не могу наћи руски канали, али њихова "ћерка фирма", односно "Тотал ТВ", мањи оператер који функционише у оквиру система "Јунајтед медија" нуди руске програме уз доплату.

Наш саговорник из Бањалуке додао је да је мало незгодно онима који не знају енглески или руски, јер се програм још не емитује на српском језику. 

И то ће бити решено

Према најави главне уреднице РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарите Симоњан, следеће године покреће се емитовање програма на српском језику широм Балкана. Овакав програм до сада на Балкану није постојао, а реакције су изузетно позитивне, јер се широм региона са нестрпљењем ишчекује руска телевизија на српском језику.

"Западне институције су дуго покушавале да ућуткају наш глас тако што су искључивале РТ на телевизији, на интернету и на друштвеним мрежама у већини Европе. То значи да многи не могу лако да дођу до нашег садржаја", рекла је раније главна уредница РТ Балкан Јелена Милинчић, додајући:

"Наша нова рекламна кампања показује да смо ту да останемо, и не бојимо се да поставимо питање више."

РТ покрива вести које су занемарене од стране главних западних медија, пружа различите перспективе о актуелним догађајима и упознаје међународну јавност са руским гледиштем о главним глобалним догађајима, на девет језика.

image