Србија и Балкан

Лајчак: Очекујем брз одговор Брисела о најави Приштине о платном промету

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима да је од Лајчака тражио да заустави Куртијев покушај да уништи дијалог
Лајчак: Очекујем брз одговор Брисела о најави Приштине о платном промету© Milos Tesic/ATAImages

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је вечерас да верује да ће званични Брисел убрзо изаћи са ставом око најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом.

"Упознат сам са тим питањем. Ја сам то питање отворио у разговору са главним преговарачем замеником премијера привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем и замолио сам га да ми да одговор на неколико битних питања", рекао је Лајчак у Давосу одговарајући на питање новинара око најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом.

Он је истакао да је проследио ту информацију у Брисел и да њихове наше службе сада анализирају ту ситуацију, а да очекује да убрзо изађу са званичним ставом.

Такође, нагласио је да не жели да даје било какве оцене и да верује да ће се пронаћи решење које неће имати последица.

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима да је од Лајчака тражио да заустави Куртијев покушај да уништи дијалог и рекао му да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да обустави исплату плата и пензија за наше људе на КиМ.

Вучић је рекао да је најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом - покушај да се укине дијалог Београда и Приштине и покушај прогона српског народа са КиМ и додао да се нада да то међународна заједница неће дозволити.

"Тражио сам подршку за наше људе да им се омогући да живе на својим огњиштима", рекао је Вучић.

image