Србија и Балкан

Брнабић: Надам се да динар неће бити укинут на КиМ, Курти убија сваку врсту дијалога

Мир и стабилност су у интересу Србије, али Аљбин Курти ради све како би дошло до дестабилизације ситуације на терену, каже премијерка Ана Брнабић
Брнабић: Надам се да динар неће бити укинут на КиМ, Курти убија сваку врсту дијалога© FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/

Премијерка Србије Ана Брнабић изразила је наду да неће доћи до укидања платног промета са Србијом и укидања динара на Косову и Метохији, истичући да таквим потезима премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не доприноси нормализацији односа Београда и Приштине, већ убија сваку врсту дијалога.

"То је, као што је председник Вучић рекао, један од кључних проблема не само за даљи процес нормализације односа Београда и Приштине, већ уопште у постојању било каквог дијалога. Ако се доводе у питање такве ствари као што је укидање платног промета и укидање динара, онда Курти заиста ставља све карте на то да нема више било каквог дијалога", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Она је подсетила да је председник Србије Александар Вучић имао састанак на маргинама Светског економског форума у Давосу са помоћником америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмсом О'Брајеном, који је, како каже, веома важан за Србију и о коме ће сам председник више говорити.

Она је оценила да је за државу веома важно да се воде отворени разговори са партнерима, додајући да Сједињеним Америчким Државама и осталим земљама одговара да у региону влада стабилност и да им никако не треба још један конфликт на европском континенту.

"У нашем националном интересу су мир и стабилност. Србија постиже велике резултате када је у питању економски напредак и развој. За све то је предуслов мир", поручила је Брнабић.

Са друге стране, према њеним речима, Аљбин Курти ради све како би дошло до дестабилизације ситуације на терену.

"Аљбин Курти је на крају крајева неко ко је проузроковао егзодус и албанског народа и не видим да га то нешто нарочито забрињава. Такав фанатик није добар ни за Србе, ни за Албанце", указала је Брнабић.

Званични Београд ће, како каже, наставити да се бори да очува мир и стабилност, као и за интересе српског народа на КиМ.

Она је нагласила да Србија има подршку српског народа на Косову и Метохији, као и Српске листе, и изразила наду да неће доћи до укидања платног промета.

О протесту опозиције

Брнабић је, коментаришући јучерашњи протест опозиције испред РИК-а у Београду, који је организован на дан смрти Оливера Ивановића, истакла да опозицији ни један датум не значи апсолутно ништа, већ да им је једино стало до сопствених интереса.

"По свему судећи, опозицији ти датуми нису битни. Подсетићу колико је њима неважно било шта осим њих самих. Искористили су 15 година погрома на Косову да би опколили Председништво у Београду. То је искористила светска јавност да не каже ни једну реч о погрому који је од Олује највеће етничко чишћење на тлу Европе. Главна тема је свуда била упад у Председништво и протести у Београду", истакла је Брнабић.

Опозицији су, оценила је Брнабић, важни само сопствени интереси и не размишљају о националним интересима и потребама грађана.

image