Србија и Балкан

Како су амбасадори доспели у случај "државни удар": Бурна расправа у Скупштини Црне Горе (ВИДЕО)

Годинама након вођења случаја "државни удар" у јавност доспевају докази о томе да ли су судије радиле свој посао у складу са законом
Како су амбасадори доспели у случај "државни удар": Бурна расправа у Скупштини Црне Горе (ВИДЕО)© Скупштина Црне Горе

Ни седам година од почетка суђења за такозвани државни удар у Црној Гори нема тачке на тај случај, али је страсти додатно подгрејала расправа судије која је водила тај случај, Сузане Мугоше, и једног од окривљених лидера Демократске народне партије Милана Кнежевића.

На саслушању одржаном у Скупштини Црне Горе Мугоша се појавила као кандидат за врховног државног тужиоца и одговарала на питања чланова Одбора за политички систем, правосуђе и управу.

У једном тренутку у сали се нашао и Кнежевић који је Мугошу оптужио да му је уништила живот и породицу водећи тај случај заснован на лажним сведоцима и доказима.

Позвао је Мугошу да каже ко је купио пресуду у "државном удару" на Апелационом суду, да каже име корумпираног судије, какве су њене намере са корумпираним службеницима полиције Петром Лазовићем, његовим оцем Зораном, као и са одбеглим Љубом Миловићем.

Кнежевић је казао и да је Мугоша иста као и њена пријатељица Весна Меденица, која је била ухапшена а против које се већ води судски поступак и затражио од Мугоше да каже да ли је истина да је Меденицу молила да њена ћерка положи испите.

Он је рекао да је Мугоша тражила од окривљених у "државном удару" да се национално изјасне "како би чули да смо Срби како би јавност могла да пројектује да само Срби желе да руше уставни поредак".

"Ви сте кроз судијску функцију вероватно омогућили и износ који је уплаћен вашем мужу. Значи, све време сте трговали утицајем судије у Вишем суду", рекао је Кнежевић.

Међутим, одговарајући на оптужбе, Мугоша је изнела нову информацију, да је одлука Апелационог суда о окидању пресуде којом су Срби осуђени на вишегодишње затворске казне донета на приморју.

"Уместо што се бави мноме, Кнежевић треба да се позабави ко је с ким био по приморју и са амбасадорима договорио укидање пресуде", рекла је Мугоша.

На то је Кнежевић тражио да Мугоша оде у Специјално државно тужилаштво и да изјаву о својим сазнањима.

Посланик владајућег Покрета Европа сад Дарко Драговић дан касније оцењује да је изјава Мугоше озбиљна оптужба на рачун судија Апелационог суда, те да СДТ мора у најкраћем могућем року да је саслуша.

"Међутим, ако њени наводи буду произвољни и резултат њеног личног незадовољства, онда Мугоша мора да преузме одговорност због неоснованих оптужби невиних људи. Тада ће итекако бити споран њен кредибилитет за даљи рад у правосуђу", навео је Драговић за РТЦГ.

Пресудом Вишег суда су 2019. на пет година затвора осуђени су, између осталих, Андрија Мандић и Милан Кнежевић, уз образложење да су на дан избора 16. октобра 2016. планирали "државни удар".

У фебруару 2021. године, Апелациони суд је укинуо осуђујућу пресуду Вишег суда.

Преписка са Скај апликације полицијских службеника Петра Лазовића и Љуба Миловића показала је да су покушавали да поткупе судију Апелационог суда како би била потврђена осуђујућа пресуда, тачније се неће жалити новца да представници Срба буду осуђени.

Поруке у телефону Весне Меденице показале су да ни тадашња председница Врховног суда није била задовољна што су представници Срба ослобођени.

image