Србија и Балкан

Црна Гора тужила бившег специјалног тужиоца; Катнић: Тужба без основа

Тужба је поднета ради исплаћене нематеријалне штете услед повреде права на психички интегритет, права на част, углед, на заштиту приватног живота, права на достојанство, преписку, личне записе, као права личности адвокатима Горану Родићу, Синиши Газиводи и Марији Радуловић
Црна Гора тужила бившег специјалног тужиоца; Катнић: Тужба без основа© Јутјуб/Принтскрин

Држава Црна Гора тужила је бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића за 11.525,67 евра.

Тужба против некадашњег специјалног тужиоца поднета је ради регресне накнаде, на име исплаћене нематеријалне штете услед повреде права на психички интегритет, права на част, углед, на заштиту приватног живота, права на достојанство, преписку, личне записе, као права личности адвокатима Горану Родићу, Синиши Газиводи и Марији Радуловић, наводи се у саопштењу Основног суда у Подгорици.

"До повреде наведених права именованих адвоката дошло је услед објављивања саопштења и пратећег документа на интернет страници Специјалног државног тужилаштва 17. 7. 2017. године, под називом 'СДТ представља облике специјалног рата', а што је утврђено правоснажном пресудом Основног суда у Подгорици", пише у саопштењу Основног суда у Подгорици.

Додаје се да је у петак одржано припремно рочиште.

Катнић: Нису ми дали пензију

Бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић рекао је за портал РТЦГ да је тужба Државе Црне Горе против њега без основа. Он је казао да верује како ће се то и доказати у предстојећем поступку.

Катнић је рекао да тренутно нема примања, и нису му дали ни пензију.

"То је све јер сам те ствари објавио јавно, и нисам блефирао као неки па да испада да су то објавили новинари истраживачи, Марко и Јанко, него сам написао све што сам мислио. То ће се све видети у поступку. Ја сам омогућио да се држави врати преко седам милиона које је А2А била незаконито узела од државе, односно Електропривреде, а држава је била већински власник. Дакле, вратио сам држави седам милиона евра које никада не би биле враћене да нисам био руководилац у СДТ-у. Само у том предмету. А ево видите, сада хоће да ми узму 11.500 евра. Тужба је без основа", казао је Катнић.

Афера "Државни удар"

Подсећамо, афера Државни удар је колоквијални назив за скуп политичких догађаја и судских процеса који се повезују са наводном припремом државног удара у Црној Гори на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године. На сам дан избора, саопштено је да је ухапшено 20 држављана Србије и Црне Горе, међу којима је и пензионисани генерал полиције Братислав Дикић, бивши командант Жандармерије.

Већ у новембру исте године, специјални државни тужилац Миливоје Катнић је саопштио да је у питању завера са циљем извођења државног удара, те да иза свега стоји "моћна организација" која је бројала око 500 људи из Русије, Србије и Црне Горе.

Почетком јуна 2017. године, Виши суд у Подгорици је потврдио оптужницу против 14 особа, међу којима су били председник Нове српске демократије Андрија Мандић и председник Демократске народне партије Милан Кнежевић (лидери опозиционе коалиције Демократски фронт), чиме је ова афера требало да добије и политичку димензију. Истовремено, оптужени су Едуард Шишмаков и Владимир Попов, држављани Руске Федерације. Такође, оптужено је и девет држављана Србије.

Првостепену пресуду је Виши суд у Подгорици изрекао 9. маја 2019. године. На затворске казне су осуђени сви оптужени: Шишмаков (15 година), Попов (12 година), Дикић (8 година), Предраг Богићевић и Немања Ристић (по 7 година), Мандић и Кнежевић (по 5 година), Бранка Милић (3 године), Драган Максић (годину и 9 месеци), Михаило Чађеновић, Милан Душић и Србољуб Ђорђевић (по годину и шест месеци), те Кристина Христић (условно на годину дана).

Апелациони суд је 5. фебруара 2021. године усвојио жалбе бранилаца окривљених и укинуо првостепену пресуду у целости по свим тачкама оптужнице.

image