Србија и Балкан

"Све је исто, само нема Катнића": Настављено суђење Мандићу и Кнежевићу за наводни државни удар

Пошто је претходна, првостепена пресуда оборена, суђење је данас кренуло из почетка, оптужени су пред судом негирали наводе оптужнице да су криви
"Све је исто, само нема Катнића": Настављено суђење Мандићу и Кнежевићу за наводни државни удар© © Milan Maricic/ATAImages

У Вишем суду у Подгорици данас је у поновљеном поступку настављено суђење председнику Нове српске демократије Андрији Мандићу и челнику Демократске народне партије Милану Кнежевићу за тзв. државни удар на дан парламентарних избора 2016. године. Пошто је претходна, првостепена пресуда оборена, суђење је данас кренуло из почетка, оптужени су пред судом негирали наводе оптужнице да су криви, односно, остали су при ранијим исказима.

На данашњем претресу, и Мандић и Кнежевић удаљени су из суднице, пошто, како је оценио председник већа Вишег суда, нису поштовали наређења председника око одржавања реда у судници.

Пре него што је удаљен, оптужени Андрија Мандић оптужио је, како преносе подгорички медији, специјалног државног тужиоца Владимира Нововића да наставља да ради као и бивши ГСП Миливоје Катнић.

"Све је исто само Kатнића нема… Очигледно је да су Специјално државно тужилаштво (СДТ) и претходно судско веће били у заједничком злочиначком подухвату и да овај поступак има политичу позадину. Ја сам се надао да ће после политичких промена које су наступиле за последицу имати другачије опхођење СДТ- а према нама", рекао је Мандић, пренела је подгоричка "Борба". 

Отужени Милан Кнежевић пред судом је рекао да је тужитељка Јелена Протић "недостојна да врши функцију заступника оптужбе, те да је она само наставак једног тужилачко-политичко-међународног ангажмана против челника коалиције За будућност Црне Горе".

"Ја и она не можемо бити истовремено у судницу. Она је била заступник оптужнице због које сам био у спушком затвору. Није преузела радње из њене надлежности поводом снимка где сам нападнут. Ми само тражимо равноправност, да СДТ поступа по Уставу и закону, а не да слуша било какве налоге из амбасада. Јер, господин Нововић, који је био истражни судија 2016, који је све ове људе ставио на мере тајног надзора, формално се изузима, а када ми тражимо промену оптужнице, онда Нововић и те како учествује у давању сугестија да не дође до промене оптужнице", рекао је Kнежевић.

Иначе, 16. октобра 2016. године, на дан парламентарних избора у Црној Гори ухапшено је 20 држављана Србије и Црне Горе, а међу ухапшенима био је и пензионисани генерал полиције Братислав Дикић. Месец дана касније, специјални државни тужилац Миливоје Катнић саопштио је да је питању завера чији је циљ извођење државног удара и да иза свега стоји "моћна организација" од око 500 људи из Русије, Србије и Црне Горе.

У јуну 2017. Виши суд у Подгорици потврдио је оптужницу против 14 особа, а међу оптуженима су били и Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и девет држављана Србије.

Две године касније, веће Вишег суда у Подгорици изрекло је пресуду по којој су, поред осталих, Милан Кнежевић и Андрија Мандић проглашени кривима и осуђени на по пет година затвора, Дикић је осуђен на осам година робије.

Фебруара 2021. Апелациони суд у Подгорици усвојио је жалбе бранилаца окривљених, укинуо првостепену пресуду у целости по свим тачкама оптужнице и предмет је враћен на поновно суђење које је данас почело.

image