Србија и Балкан

Настављено потписивање петиције за смену градоначелника Северне Митровице

Рок за предају петиције је 22. јануар
Настављено потписивање петиције за смену градоначелника Северне Митровице© TANJUG/ STR/ bs.

Потписивање петиције за смену градоначелника Северне Митровице Ердена Атића, настављено је данас у Косовској Митровици, а Сања Кртинић из иницијативе грађана за смену градоначелника каже да је интересовање велико.

Она је истакла да грађани долазе у спортску халу да потписивањем петиције изразе незадовољство због, како је додала, нелегитимно изабраног градоначелника.

"Кренули смо у исто време као и јуче, од 9 часова, иако су нам грађани долазили много раније да потпишу петицију. Могу слободно да кажем да смо јако задовољни континуитетом доласка грађана. Приметићете да је мања гужва, али нама то није битно. Битан нам је континуитет да можемо да посветимо пажњу сваком грађанину да на прави начин попуни петицију како се даље не би вршиле опструкције од стране општине Северна Митровица или Централне изборне комисије", рекла је Кртинићева.

Додала је да је рок за предају петиције 22. јануар, али ће се потрудити да петиције предају раније како не би било неких проблема.

Према административном упутству, за покретање референдума за смену градоначелника Северне Митровице потребно је прикупити 20 одсто потписа од укупног броја уписаних у бирачки списак – што је 3.640, а касније би на референдуму требало да се за смену изјасни 50 одсто плус један бирач да би градоначелник био смењен.

На локалним изборима одржаним у априлу прошле године у четири општине на северу Ким са српском већином за градоначелнике су изабрани Албанци.

Те изборе бојкотовали су Срби због непоштовања бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада специјалних јединица на север КиМ и противправних хапшења Срба, а на њих је изашло свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, тачније тада је гласачко право искористило њих 1.567, од којих 13 Срба.

Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

Петиције за смену градоначелника покренула је група грађана из северног дела Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана.

Привремене власти у Приштини су прошлог лета усвојиле тзв. административно упутство за разрешење градоначелника путем петиције.

image
VV inauguration
banner