Србија и Балкан

"Одбијена због незнања": Спахиу о петицији за разрешење градоначелника на северу КиМ

Службеници општине не знају компетенције и раде на местима која им не припадају, па увек морају с неким да се консултују, сматра професор
"Одбијена због незнања": Спахиу о петицији за разрешење градоначелника на северу КиМ© FOTO TANJUG/ STR

Одбијање албанских представника у четири општине на северу Космета да прихвате захтеве грађана за смену градоначелника, како оцењује универзитетски професора Неџмедин Спахиу било је "избегавање одговорности због незнања".

Спахиу је за "Косово онлајн" рекао да је петиција грађана за разрешење градоначелника у четири општине пут ка стабилизацији, као и да је реч о осетљивом политичком питању и да су запослени на својим радним местима морали да се консултују са неким.

"Вероватно су они били изненађени предајом потписа, јер нису очекивали, није било наговештаја да ће се скупити потписи, па нису знали како да се опходе у тој ситуацији. Због тога што је то осетљиво политичко питање и они који не знају баш своје компетенције и раде на својим радним местима који им заправо не припадају, увек морају са неким да се консултују да би дали адекватан одговор", рекао је Спахиу.

Председавајући Скупштине Општине, како је рекао, био је дужан да прими потписе и да покрене поступак о смењивању председника општине. То је њихов задатак и, како каже, то морају то да ураде.

" Реч је о избегавању одговорности због незнања. Свакако ће се то покренути, нема куд, то је законски одређено. Не може више да се касни од дан-два, јер ипак мора да се нађе пут. То што су грађани покренули иницијативу о смењивању градоначелника због јако мале легитимности, је сасвим у реду, и то је пут ка стабилизацији ове ситуације на северу Косова, и да општине буду вођене од стране оних који буду имали, не само легалитет, већ легитимитет у својој функцији", закључио је Спахиу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је раније данас да то што су албански представници у четири општине на северу одбили да прихвате захтеве грађана за смену градоначелника представља наставак терора над српским народом, и доказ да се Аљбин Курти све време служио триковима, како би обмануо ЕУ, и зауставио смену нелегитимне албанске локалне власти на северу.

Иначе, како подсећа "Косово онлајн", Министарство администрације и локалне самоуправе тзв. Косова је у августу објавило административно упутство које омогућава подношење петиције грађана за смену градоначелника на северу и које предвиђа да сваки појединац или група грађана, са правом гласа, могу да покрену иницијативу.

Када то учине, потребно је да одреде одговорно лице који ће служити као "контактна тачка" и које, пре почетка сакупљања потписа, електронски или на физички начин, обавештава о томе председника Скупштине општине. Упркос томе, српски грађани, суочили су се приликом предаје захтева са отпором полиције.

image