Србија и Балкан

Богојављанска литија кренула ка Ади Циганлији

Светом литургијом, свечаном богојављенском литијом и пливањем за Часни крст на Чукарици обележава се велики хришћански празник Богојављење
Богојављанска литија кренула ка Ади Циганлији© RADE PRELIĆ/

Богојављанска литија je кренула из храма Светог Ђорђа на Бановом Брду ка Ади Циганлији где ће се одржати традиционално пливање за Часни крст.

Пре почетка литије, у храму Светог Ђорђа служена је света Богојављенска литургија којој је присуствовао велики број верника, официра и кадета Војне Академије.

После литургије је вршено свећење воде, коју су верници могли да понесу са собом.

На Ади Циганлији ће се одржати пливање за Часни крст, на коме су учешће најавили припадници Војске Србије, Жандармерије, Војне Академије, СВИБОР-а и бројни грађани.

Светом литургијом, свечаном богојављенском литијом и пливањем за Часни крст и ове године се на Чукарици обележава велики хришћански празник Богојављење, један од 15 највећих хришћанских празника.

Манифестацију, која се одржава 26. пут заредом, организују Градска општина Чукарица, Храм Светог Ђорђа на Бановом брду, Спортска организација Чукарица, Војска Србије, Жандармерија, СВИБОР и ЈП "Ада Циганлија".

Српска православна црква данас прославља празник Богојављење, спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у реци Јордану и објављивање Богочовека. После крштења, према предању, свети Јован је видео како се небо отвара и Дух свети, као голуб, силази на Исуса. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију.

Такође, први пут остварено је Свето Тројство - у Божјем гласу са неба који рече: "Ово је Син мој", крштењу Сина Божијег у реци и Светом духу који је у облику голуба слетео на Христа. 

image