Србија и Балкан

Хрватска опет копира Србију: Уводе обавезну једномесечну војну обуку

Војна обука, у којој ће сви проћи обуку за прву помоћ, оружје, нуклеарну и хемијску одбрану, ће се похађати после средње школе
Хрватска опет копира Србију: Уводе обавезну једномесечну војну обукуwww.globallookpress.com © XinHua

Да се регион претвара у велики војни камп, назире се из намера тзв. Косова да ствара војску, док Србија планира да уведе обавезно служење војног рока. Сада је и Хрватска, наиме, одлучила да крене путем на коме се Словенија налази већ седам година.

У понедељак је хрватски премијер Андреј Пленковић открио да на тему увођења једномесечне војне обуке већ неко време разговара са министрима одбране Иваном Анушићем, унутрашњих послова Давором Божиновићем и хрватских бранитеља Томом Медведом.

Пленковић је рекао да је војном министру Анушићу дао мандат да осмисли одређени концепт.

"У контексту безбедносних претњи које постоје широм света, није лоша идеја да Министарство одбране иступи из онога што се већ ради у смислу концепта са онима који волонтирају у војсци, и припреми концепт краћих курсева како би шири број људи могао да се упозна са основним вештинама које млађа генерација нема", рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић, преноси "Јутарњи лист".

Иван Анушић, задужен за одређивање обавезне војне обуке у трајању од месец дана, навео је да ће се она похађати после средње школе и да ће сви проћи обуку за прву помоћ, оружје, нуклеарну и хемијску одбрану.

Још није познато како би тај концепт изгледао. Међутим, очекује се да он буде заснован на концепту основне војне обуке, коју је тадашњи министар одбране Дамир Крстичевић, сада саветник премијера за одбрану, желео да представи 2017. године.

У то време обука је била на добровољној бази, а сада би највероватније требало да буде проглашена обавезном.

Остаје да се види како ће државни и војни врх убедити грађане, поготово младе људе да добровољно поднесу захтев за учешће на једномесечном летњем или зимском војном кампу.

image