Србија и Балкан

Ситуација на београдском аеродрому нормализована: Директорат и министар Весић упиру прст у "Венси"

Чињеница је да се француској компанији "Венси" веома често дешавају грешке, да ће морати много више да пораде на организацији јер морају да поштују путнике на београдском аеродрому онако како поштују и на аеродромима у Француској, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре
Ситуација на београдском аеродрому нормализована: Директорат и министар Весић упиру прст у "Венси"© РТ Балкан

Неколико авиона са београдског аеродрома "Никола Тесла" полетело је после поноћи са четири сата закашњења ка својим дестинацијама, као последица јучерашњег пропуста у транзитној зони.

"До овог часа ситуација са саобраћајем се нормализовала и организационо све поново функционише", потврдили су са аеродрома у Сурчину за РТ Балкан.

Директорат цивилног ваздухопловства Србије саопштио је са су њихови инспектори по хитном поступку спровели ванредни инспекцијски надзор, да су узели изјаве од запослених на београдском аеродрому, после чега је утврђено да је дошло до пропуста особља земаљског опслуживања.

Из Директората су нагласили да ће предузети одговарајуће мере према оператеру аеродрома и свим одговорним лицима.

"Директорат цивилног ваздухопловства РС ће и током данашњег дана, наставити инспекцијски надзор у циљу утврђивања свих околности које су довеле до догађаја, и у складу са Законом о ваздушном саобраћају предузети одговарајуће мере према оператеру београдског аеродрома и свим одговорним лицима", наводи се у саопштењу Директората.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, баш као и у случају јунског квара система за рендгенски преглед пртљага када је дошло до кашњења и отказивања више летова на београдском аеродрому, и овог пута лопту одговорности пребацио је на терен којим управља француска компанија "Венси ерпортс".

Весић је рекао да је оператер "Венси" (Vinci), одговоран за јучерашње проблеме у раду, због чега су три лета отказана, а 17 одложено. Он је истакао да очекује да се француска компанија извини путницима.

"Тачно је се људске грешке дешавају, да се то не дешава само на београдском аеродрому, али је чињеница да се њима веома често дешавају грешке и да ће морати много више да пораде на својој организацији јер морају да поштују путнике на београдском аеродрому онако како поштују и на аеродромима у Француској. О томе сам с њима много пута разговарао и очекивао да су извукли поуку из тога и да ће се боље организовати", рекао је Весић за Танјуг.

Он је подсетио да се у недељу, 21. јануара, десило да је возач аутобуса путнике који су долетели из Скопља одвезао на погрешан излаз (gate), да су се они помешали са путницима који су већ прошли пасошку контролу и да је требало да крену према авиону што је, напомиње он, потпуно недопустиво.

Нагласио је да ће авио компаније које су претрпеле штету и отказале или одложиле летове, имати могућност да наплате своју штету од оператера.

"Француска компанија је до сад уложила више од 280 милиона евра у инфраструктуру на аеродрому и ми смо им на томе захвални, али они морају много тога да ураде у својој организацији како се овакве ствари не би дешавале", оценио је министар.

Представници Владе Србије, аеродрома "Никола Тесла" и француског "Венсија" потписали су уговор о концесији на 25 година за београдски аеродром у марту 2019. године.

Из компаније "Белгрејд ерпорт" за РТ Балкан истакли су да је београдски аеродром међусобно зависан систем у оквиру ког послују различити субјекти, попут запослених на аеродрому, авио-компанија, државних органа - контроле лета, граничне полиције итд.

"Сви они чине велику аеродромску заједницу и овај комплексан систем у сваком тренутку мора да функционише на координисан начин у циљу очувања безбедности, као и адекватног искуства путника. Компанија ће наставити да сарађује са надлежним министарством, регулатором и даваоцем концесије у циљу одређивања и спровођења евентуалних корективних мера услед пропуста од 21.01.2024. године, како би се ситуације које могу да утичу на кашњење летова и потенцијално незадовољство путника, свеле на минимум", рекли су они, не откривајући које мере ће евентуално предузети.

image