Србија и Балкан

Ванредни преглед на Аеродрому "Никола Тесла": Кашњења до два сата, "Ер Србија" отказала три лета

Министарство унутрашњих послова Републике Србије наложило је ванредни преглед одлазног терминала Аеродрома "Никола Тесла" у Београду. Каснило је 17 летова "Ер Србије", а та авио-компанија отказала је вечерашње летове за Берлин, Франкфурт и Дизелдорф
Ванредни преглед на Аеродрому "Никола Тесла": Кашњења до два сата, "Ер Србија" отказала три летаwww.globallookpress.com © Li Ran/XinHua

Гранична полиција на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду, после трочасовног застоја, поново врши пасошку контролу путника и почела је нормализација саобраћаја, речено је Танјугу у Министарству унутрашњих послова.

Компанија "Ер Србија" саопштила је раније вечерас да су могућа потенцијална одступања од планираног реда летења у вечерњем и јутарњем таласу на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду.

"Услед грешке у праћењу редовних токова долазних путника од стране надлежних служби београдског аеродрома, Министарство унутрашњих послова Републике Србије наложило је данас поподне ванредни преглед одлазног терминала Аеродрома 'Никола Тесла' у Београду", саопштили су из националне авио-компаније.

Услед поменутог ванредног прегледа, могуће је да ће доћи до одступања у планираном реду летења у вечерашњем и сутрашњем јутарњем таласу саобраћаја "Ер Србије".

Очекује се да ће поједини летови у јутарњем таласу каснити и до два часа.

Према подацима сервиса "Флајтрадар 24", просечно кашњење одлазних летова у 19:15 часова износи 92 минута, са индексом кашњења од максималних 5.

Долазни летови на београдском аеродрому, у просеку, касне свега пет минута.

"Надлежне службе 'Ер Србије' у сарадњи са службама компаније 'Белгрејд ерпорт' предузимају све што је у њиховој моћи да се саобраћај одвија са што мање одступања у односу на планирани ред летења. 'Ер Србија' жали због евентуалних непријатности и захваљује путницима на разумевању. За путнике на летовима чије је време полетања померено за више од два часа, српска национална авио-компанија обезбедиће послужење, а све оне који су изгубили своје конекције компанија преусмерава на алтернативне летове", саопштили су из "Ер-Србије".

За више информација, путници се могу обратити контакт центру "Ер Србије" на 0800-111-528 из Србије, на +381-11-311-21-23 из иностранства, или да помоћ потраже на веб-сајту airserbia.com или страницама "Ер Србије" на друштвеним мрежама.

Према незваничним информацијама "Блица", у току је евакуација свих путника из зграде и сви они мораће поново да прођу безбедносну контролу коју су већ једном прошли.

МУП: Привремено обустављена пасошка контрола због грешке у раду

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да је гранична полиција привремено обуставила пасошку контролу на београдском Аеродрому "Никола Тесла" услед грешке у функционисању служби оператера на аеродрому.

Како је наведено у саопштењу, услед грешке данас око 17 часова у транзитној зони дошло је до мешања путника који су допутовали из Скопља са другим путницима који намеравају да путују ка европским и светским дестинацијама, а над којима је претходно извршена контрола прегледа лица и пртљага.

"Због ове ситуације, а ради обезбеђивања потребних услова за безбедност ваздухоплова и путника, захтеви аеродромског особља према Министарству унутрашњих послова били су да се заустави даља пасошка контрола на излазу из земље и улазак нових путника у транзитну зону, док се не изврши пражњење транзитне зоне и поновни безбедносни преглед свих лица која се налазе у тој зони, који иначе обавља особље оператера Аеродрома 'Никола Тесла', по Закону о ваздушном саобраћају", додали су из МУП-а.

Из наведених разлога гранична полиција је привремено обуставила пасошку контролу како би се испоштовали безбедносни услови и успоставила пуна безбедност лица и ваздухоплова.

Након стицања услова за наставак пасошке контроле, гранична полиција ће у најкраћем року обавити послове и задатке који су у њеној надлежности и спречити задржавање на излазу из земље, истакли су из Министарства унутрашњих послова.

Министарство: Оператер аеродрома одговоран за проблеме у раду

Помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Верица Јечменица, изјавила је вечерас да је "до застоја у раду Аеродрома 'Никола Тесла' дошло услед грешке у функционисању служби оператера на аеродрому" и да оператер аеродрома једини сноси одговорност за проблеме који су настали.

"Данас око 17 часова у транзитној зони дошло је до мешања путника који су допутовали из Скопља, са другим путницима који су намеравали да путују ка европским и светским дестинацијама, а над којима је претходно извршена контрола прегледа лица и пртљага. Путници који су слетели у 16.16 сати летом из Скопља одвезени су аутобусом на погрешан гејт где су ушли у транзитни део и помешали се са путницима који су прошли безбедносне провере. На захтев оператера београдског аеродрома МУП је у 17.22 сати прекинуо пасошку контрола на излазу из Србије", рекла је Јечменица, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Она је додала да је на Аеродрому "Никола Тесла" каснило 17 летова "Ер Србије" и да је та авио-компанија отказала вечерашње летове за Берлин, Франкфурт и Дизелдорф.

"Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наложило је излазак инспекција које ће по завршетку поступка надзора покренути поступке против оператера и одговорних лица према Закону о ваздушном саобраћају. Јавност ће бити обавештена о резултатима надзора. Авио-компаније које су претрпеле штету решаваће своје односе са оператером аеродрома који је за штету одговоран", поручила је Јечменица.

image
VV inauguration
banner