Србија и Балкан

Хитне мере на аеродрому "Никола Тесла": Инспекција испитује кашњење и одлагање летова

Директорат цивилног ваздухопловства Србије установио је да оператер није предузео све мере за несметано одвијање ваздушног саобраћаја на главном српском аеродрому
Хитне мере на аеродрому "Никола Тесла": Инспекција испитује кашњење и одлагање летова© Antonio Ahel/ATAImages

Оператер аеродрома "Никола Тесла" у Београду није предузео све мере које би обезбедиле редовно и ефикасно одвијање ваздушног саобраћаја на аеродрому због чега је дошло до учесталог кашњења летова последњих дана, саопштио је Директорат цивилног ваздухопловства Србије. 

Како су навели, на аеродрому "Никола Тесла" у Београду претходних неколико дана дошло је до учестале појаве кашњења летова и одступања од планираног реда летења. Због тога је директорат спровео низ активности у циљу утврђивања узрока наведених одступања и спровођења одговарајућих мера ради поновног успостављања редовног одвијања ваздушног саобраћаја на аеродрому, пише у саопштењу.

Директорат, као надлежно регулаторно и надзорно тело у области ваздушног саобраћаја у Србији, наводи да су ове активности, између осталог, обухватиле и спровођење одговарајућих ванредних инспекцијских надзора у циљу провере испуњености примењивих захтева из Закона о ваздушном саобраћају и одговарајућих подзаконских прописа, пре свега у области пружања услуга земаљског опслуживања.

Прелиминарном анализом прикупљених података утврђено је да оператер аеродрома "Никола Тесла" Београд није предузео све мере које би обезбедиле редовно и ефикасно одвијање ваздушног саобраћаја на аеродрому, наводи Директорат цивилног ваздухопловства Србије.

Указује се да је непредузимање одговарајућих мера, првенствено у погледу услуге одлеђивања и спречавања залеђивања ваздухоплова, довело до значајних поремећаја у планираном реду летења и учесталих кашњења.

Директорат цивилног ваздухопловства Србије наложио је оператеру аеродрома спровођење хитних мера, поступака и активности ради отклањања уочених неправилности и омогућавања ефикасног, редовног и поузданог одвијања ваздушног саобраћаја на аеродрому, истиче се у саопштењу.

Додаје се да ће Директорат цивилног ваздухопловства Србије, имајући у виду своја законска овлашћења и одговорности, а истовремено уважавајући потребу да се на аеродрому "Никола Тесла" успостави редовност операција у што краћем року, наставити са интензивним надзорним активностима и инсистирањем на хитној примени наложених мера.

image