Србија и Балкан

Прикупљени потписи за смену албанских градоначелника на северу Косова и Метохије

Дарко Вуксановић из Иницијативне групе за Звечан је рекао да су неопходан број потписа прикупили првог дана покретања петиције 19. јануара
Прикупљени потписи за смену албанских градоначелника на северу Косова и Метохије© FOTO TANJUG/ STR

У четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије - Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку - завршено је прикупљање потписа у оквиру петиције за смену албанских градоначелника.

То су за Радио Слободна Европа (РСЕ) потврдили чланови иницијативних група, који су и покренули петицију на основу административног упутства владе тзв. Косова. Ово упутство је донето почетком септембра прошле године како би се отворио пут за расписивање ванредних избора на северу КиМ, а након што су на власт дошли албански градоначелници.

Иначе, рок за прикупљање потписа за смену градоначелника истиче данас, а на основу Административног упутства може бити продужен само једном на још 15 дана.

Дарко Вуксановић из Иницијативне групе за Звечан је за РСЕ рекао да су неопходан број потписа прикупили првог дана покретања петиције, 19. јануара.

У року од неколико дана су потписи прикупљени и у осталим општинама али није саопштен тачан број, већ су чланови иницијативних група навели како су прикупили "и више него што је било потребно".

Предата потписана петицију за смену тзв. градоначелника Лепосавића

Представници иницијативе грађана за смену градоначелника Лепосавића Љуљзима Хетемија предали су данас у згради општине председавајућем СО Лепосавић потписану петицију.

Како су навели, успели су да сакупе више од 2.689 гласова колико је било потребно да се изађе на референдум.

Како јавља дописник Танјуга, у зграду општине у Лепосавићу пристигли су и албански градоначелници и из преостале три општине са севера Косова и Метохије, а за сада нема информација који је повод састанка.

Да би петиција била успешна, било је потребно прикупити најмање 20 одсто потписа од укупног броја уписаних бирача, односно у Зубином Потоку 1.347 потписа, у Звечану 1.411, у Северној Митровици 3.640, а у Лепосавићу 2.689.
Наредни корак је да иницијативне групе ове потписе предају председницима скупштина општина, који имају рок од три дана да их проследе приштинској Централној изборној комисији на разматрање и проверу.

Уколико ЦИК потврди да су прикупљени потписи одговарајући и верификује их, организује се гласање о смени градоначелника, које треба да буде одржано у року од 45 дана.

Да би ово гласање било успешно, потребно је 50 одсто плус један глас грађана са правом гласа.

Након тога, резултат се шаље председници тзв. Косова Вјоси Османи, која има законски рок од 30 до 45 дана да распише ванредне изборе.

Подсетимо, на локалним изборима одржаним у априлу прошле године у четири општине на северу Косова и Метохије са српском већином за градоначелнике су изабрани Албанци.

Те изборе бојкотовали су Срби због тога што Приштина није поштовала бриселске споразуме, као и сталних упада специјалних јединица на север КиМ и противправних хапшења Срба.

На изборе је изашло свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, односно гласачко право искористило је 1.567 грађана, међу којима и 13 Срба. Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 одсто становништва, налазе градоначелници Албанци.

Петиције за смену градоначелника покренула је група грађана из северног дела Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана. Привремене власти у Приштини су прошлог лета усвојиле тзв. административно упутство за разрешење градоначелника путем петиције.

image
VV inauguration
banner