Србија и Балкан

Кртинић: Завршено прикупљање потписа за смену градоначелника Северне Митровице

Према административном упутству, да би се покренуо референдум за смену градоначелника Северне Митровице потребно је прикупити 20 одсто потписа од укупног броја уписаних у бирачки списак
Кртинић: Завршено прикупљање потписа за смену градоначелника Северне Митровице© FOTO TANJUG/ STR/ bs

У Косовској Митровици данас је завршено прикупљање потписа за смену нелегитимно изабраног градоначелника Северне Митровице, Ердена Атића, саопштила је Сања Кртинић из иницијативе грађана за смену градоначелника и додала да је премашен број потребних потписа, преноси Танјуг.

"Завршено је потписивање петиције. Врло смо задовољни. Премашили смо број и у понедељак ћемо саопштити тачну цифру", додаје Кртинић. Рок за предају петиције је 22. јануар, али како је сама Кртинић раније рекла "потрудићемо се да се петиција преда раније како не би било неких проблема".

Према административном упутству, да би се покренуо референдум за смену градоначелника Северне Митровице потребно је прикупити 20 одсто потписа од укупног броја уписаних у бирачки списак, што је 3.640. Касније би на референдуму требало да се за смену изјасни 50 одсто плус један бирач, да би градоначелник био смењен.

Подсећања ради, на локалним изборима одржаним у априлу прошле године у четири општине на северу Косова и Метохије са српском већином за градоначелнике су изабрани Албанци.

Те изборе бојкотовали су Срби због тога што Приштина није поштовала бриселске споразуме, као и сталних упада специјалних јединица на север КиМ и противправних хапшења Срба.

На изборе је изашло свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, односно гласачко право искористило је 1.567 грађана, међу којима и 13 Срба. Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 одсто становништва, налазе градоначелници Албанци.

Петиције за смену градоначелника покренула је група грађана из северног дела Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана. Привремене власти у Приштини су прошлог лета усвојиле тзв. административно упутство за разрешење градоначелника путем петиције.

image
VV inauguration
banner