Србија и Балкан

Препрека до препреке: Хоће ли Срби на северу КиМ успети да смене Атића, Пеција, Хетемија и Зећирија

Уставни суд тзв. Косова може у сваком тренутку да упутство за смену прогласи неуставним, а јуче се појавиле тврдње да за референдум, који би требало да уследи, нема законског оквира
Препрека до препреке: Хоће ли Срби на северу КиМ успети да смене Атића, Пеција, Хетемија и Зећирија© Зоран Шапоњић

У четири општине на северу Косова и Метохије за само неколико дана прикупљени су потписи за петицију за смену албанских градоначелника, али Србе у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку чека више него дуг пут до локалних избора, са много препрека и са још не сасвим извесним завршетком.

Ионако компликовано административно упутство које су власти у Приштини издале и које предвиђа читав низ корака за смену албанских градоначелника у четири општине, јуче је још више искомпликовао тзв. председник Скупштине општине Северна Митровица Неџат Угљанин тврдњом да јесте примио петицију грађана са потписима више од 20 посто уписаних бирача, али да – "не постоји законски оквир за референдум", који би требало да буде следећи корак у овом процесу.

"Даљи кораци су сигурно да ЦИК мора да верификује ове потписе и упути их вишим инстанцама за прикљупљање потписа или расписивање референдума од 50 процената и један глас. С обзиром на потешкоће које већ законски оквир има, не постоји законски оквир о референдму, сигурно ће ЦИК доставити Скупштини Републике Косова на гласање Закон о референдуму, и онда иде потпис председнице Републике Косова, па онда расписивање избора и референдумом смена градоначелника", рекао је Угљанин најављујући нове препреке у процесу смене градоначелника.

По питању наставка овог процеса, скептичан је и заменик министра за локалну самоуправу у влади тзв. Косова Арбер Вокри који је изјавио да не верује да би више од 50 одсто грађана учествовало на референдуму који би требало да уследи после петиције, јер су, наводи он – "грађани Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока против повратка Српске листе на власт".

У згради СО Лепосавић јуче је, иначе, одржан састанак четворице албанских градоначелника али после састанка није било информација о чему су разговарали нити шта су договорили.

Иако је први корак у међувремену направљен, да би се дошло до смене градоначелника, Ердена Атића у Северној Митровици, Љуљзима Хетемија у Лепосавићу, Измира Зећирија у Зубином Потоку и Иљира Пеција у Звечану уз време, највероватније више месеци, биће потребно и брдо документације, административних поступака, уз могућност власти у Приштини да овај процес на сваком кораку ометају и продужују.

После петиције, наведено је у упутству, а уколико ЦИК потврди да су прикупљени потписи одговарајући и уколико их верификује, да би процес за смену градоначелника био успешан, потребно је да на гласању за смену градонечалника које мора бити организовано у року од 45 дана, "за" гласа 50 одсто плус један глас грађана са правом гласа у одређеној општини. После тога резултат се шаље председници Косова која има рок од 30 до 45 дана да распише ванредне изборе.

И без тврдње Угљанина да "референдум за смену градоначелника нема законски оквир" процедура би могла да траје и дуже од пола године.

Колико су локалне и централне власти у Приштини спремне да буду кооперативне у овом послу, показало се већ на првом кораку када су у неки општинама одбили да приме захтев за покретање петиције одуговлачећи и на тај начин процедуру. 

Нови, следећи и велики проблем, наводе наши саговорници са Севера, могла би да изазове чињенице да број бирача у четири општине на северу КиМ према косовском регистру није реалан, односно, у овом регистру је, по неким проценама, око 10.000 бирача више него у српском бирачком списку, па ће, да би се прескочио праг од 50 одсто плус један бирач "за" смену, бити потребно много више гласова него што би иначе требало.

Сем овог, постоји реална могућност да у било ком тренутку, чак и на самом крају процеса, Уставни суд тзв. Косова оцени да је административно упутство које је издала Куртијева влада – неуставно, што би значило обустављање процеса и албанским градоначелницима дало могућност да остану у фотељама до даљњег.

image
VV inauguration
banner