Србија и Балкан

Када ће стићи "џавелини" за тзв. Косово?

Мало је вероватно да ће Конгрес спречити продају оружја Приштини, али попуњавање америчких резерви и испоруке "џавелина" Украјини и Тајвану тренутно имају приоритет, кажу саговориници "Гласа Америке"
Када ће стићи "џавелини" за тзв. Косово?Getty © Leon Neal/Getty Images

Конгрес ће вероватно одобрити продају америчких "џавелина" Приштини, али на њихову испоруку би могло да се чека месецима или годинама, кажу саговорници за "Глас Америке".

Након што су Стејт департмент и Пентагон одобрили продају 246 "џавелина" Приштини по цени од 75 милиона долара у тренутку када све више знакова указује на нелегалну трансформацију тзв. КБС у војску, ту одлуку мора одобрити и амерички Конгрес, а републиканска конгресменка и копредседавајућа српског кокуса Клаудија Тени до сада се показала као једина препрека на том путу.

Конгрес ову продају може спречити само усвајањем адекватне резолуције, за шта има 30 дана, каже за амерички медиј стручњак за војна и спољнополитичка питања из Кејто института Џонатан Елис Ален, али сматра да је то мало вероватно.

"Не делује ми да тренутно има превише противљења у Конгресу да би могло да утиче на продају. Такође, питања продаје оружја се често држе подаље од фокуса јавности – осим ако не избије неки скандал. Због свега тога, верујем да ће продаја бити одобрена у овом сазиву Конгреса", каже Ален.

Некадашњи помоћник државног секретара САД за Европу и актуелни директор одбора Удружења за контролу оружја Томас Кантримен каже да Србија троши много новца како би утицала на јавно мњење у Вашингтону као и на ставове у Конгресу по појединим питањима, и има пријатеље у Представничком дому, али не сматра да ће бити довољно опозиције на Капитол хилу како би се продаја спречила.

Међутим, овај дипломата који је раније у својој каријери надгледао процесе продаје оружја напомиње да, иако до одобрења Конгреса може доћи брзо, на испоруку оружја се може чекати значајно дуже.

"Пошто прође Конгрес, обично је потребно 32 месеца да би оружје било испоручено", истиче Кантримен. Додаје да је испорука од 246 "џавелина" релативно мала, пошто САД тренутно производе око 2.100 годишње, али сумња да ће то убрзати процес будући да су "џавелини" потребни и Кијеву, и за попуњавање америчких војних резерви.

"Најмање 7.000 'џавелина' је послато Украјини у 2022. години, око трећине залиха. Не знам колико им је дато у 2023, али вероватно мање. Ако се узме у обзир годишња производња, јасно је да се може произвести број ракета за Косово. Али, сада постоји потреба не само да се обнове залихе 'џавелина' у Америци, већ да се настави испорука Украјини и Тајвану", каже Кантримен. 

image