Србија и Балкан

"Косово" би лакше дисало: Зашто Приштина жели Естонку Кају Калас за шефа европске дипломатије?

"Будући да се налази под претећом сенком Русије, шефица естонске владе може дубље да разуме територијалне амбиције Србије", пише "Албанијан пост"
"Косово" би лакше дисало: Зашто Приштина жели Естонку Кају Калас за шефа европске дипломатије?© Photo by Leon Neal/Getty Images

Именовање премијерке Естоније Каје Калас за шефа европске дипломатије након изборног циклуса у јуну ове године било би "веома позитивна вест за 'Косово' у контексту процеса дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ", пише "Албанијан пост" закључујући да би уз Естонку као представника ЕУ за спољну политику и безбедност "Косово могло лакше да дише". 

"У светлу рата у Украјини, многи сматрају да једну од главних позиција у ЕУ (на којој се тренутно налази шпански дипломата Жозеп Борељ) треба поверити источним Европљанима", нада се албански лист. 

"Именовање Каласове за шефа европске дипломатије би била веома добра вест, имајући у виду не само веома добре односе које је Косово историјски имало са Естонијом, укључујући и Каласову, већ и веома одлучне и принципијелне ставове против негативног утицаја који Русија има на Западном Балкану", рекао је приштински социолог и директор Института за социјалну политику "Мусине Кокалари" Висар Имери.

Каја Калас се, иначе, недавно нашла у центру скандала око предузетничких активности њеног супруга Арва Халика, који послује у Русији. На оптужбе је одговорила наводећи да је "опозиција намирисала крв и да су шакали одмах навалили", те да спорна компанија обуставља производне активности у Русији и да је тај процес у завршној фази.

"Албанијан пост", са друге стране, истиче да је од почетка сукоба "подршка Естоније Украјини је без преседана" и да, будући да се налази "под претећом сенком Русије", шефица естонске владе "може дубље да разуме територијалне амбиције Србије".

Како додаје лист, Борељ, али и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, долазе из две европске земље које не признају такозвану независност Косова – Шпаније и Словачке.

"Дијалог не може дати резултате у садашњем формату и под садашњим руководством. Дакле, нови формат – можда ће високи представник бити директно укључен у разговоре, као и раније – био би добродошао", рекао је експерт за политику ЕУ из Савета за политику демократизације (ДПЦ) Тоби Вогел који, међутим, наводи да би "то могло да буде прекасно, посебно ако се Доналд Трамп врати на чело Сједињених Америчких Држава".

"Потенцијални Трампов други мандат, у комбинацији са прелиминарном победом европске екстремне деснице, могао би да погорша тренутну позицију Косова", пише албански лист додајући да иако би премијерка Естоније помогла "Косову да лакше дише унутар новог геополитичког поретка," она ће морати да следи упутства и политичку вољу земаља чланица ЕУ, а како закључују, глобалне промене односа снага "не морају нужно ићи у прилог Косоварима". 

Након избора у Европској унији који ће бити одржани у јуну, највиши послови у Европском савету, Комисији и Парламенту, као и место шефа Европске службе за спољне послове биће раздељени међу главним политичким групама. "Веверичја партија" Каје Калас, како се колоквијално назива Естонска реформска партија, припада групи Савез либерала и демократа за Европу.

Како је известио "Гардијан", међутим, извесно је да ће на предстојећим изборима десно оријентисане "антиевропске" странке остварити значајан резултат, потенцијално формирати већинску десничарску коалицију у ЕП и тако померити равнотежу европских институција удесно, што именовање Каласове деинитивно чини много неизвеснијим. 

image