Свет

Ствара се балтичка одбрамбена зона: Естонија гради 600 бункера на граници с Русијом

Договорена је изградља "одбрамбених инсталација", а државе ће развијати и ракетно-артиљеријску сарадњу
Ствара се балтичка одбрамбена зона: Естонија гради 600 бункера на граници с Русијомwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov/Russian Look

Летонија, Литванија и Естонија договориле су јуче успостављање заједничке балтичке одбрамбене зоне на границама са Русијом и Белорусијом, пише "Политико".

Министри одбране три балтичке земље на састанку у Риги су одобрили изградњу "одбрамбених инсталација против мобилности", а договорили су се да развију и ракетно-артиљеријску сарадњу.  

Естонски министар одбране Хано Певкур, говорећи о томе да је потребно градити бункере на границама, каже да је "руски рат у Украјини показао да су нам, поред опреме, муниције и људства, потребне и физичке одбрамбене структуре на граници како бисмо заштитили Естонију".

Естонија ће тако изградити 600 бункера дуж своје 294 километра дуге границе са Русијом, а за то је, како наводи естонски јавни сервис ЕРР, одобрен почетни буџет од 60 милиона евра. Сваки бункер је дизајниран да прими 10 војника, а естонско министарство одбране планира да њихову изградњу започне почетком следеће године.

Шта се очекује од Литванаца и Летонаца, још увек није познато, али, литвански министар одбране Арвидас Анушаускас наглашава текућу сарадњу са САД у развоју ракетних способности ХИМАРС, што је кључни аспект њихове одбрамбене стратегије. 

Летонски министар одбране Андрис Спуд наглашава да би војни план мобилности, требало да буде представљен влади крајем јануара, а да он укључује различите краткорочне и дугорочне мере за јачање граница. 

Потписан је и споразум о сарадњи између Естоније и Летоније за спровођење НАТО ваздушних полицијских патрола из летонске ваздушне базе Лиелварде, надокнађујући тако привремену недоступност естонске ваздушне базе Амари због поправке.

Састанак министара уследио је након оштрих упозорења европских лидера. Немачки министар одбране Борис Писторијус сугерисао је у интервјуу за "Тагесшпигел" да би руски напад на НАТО могао да се догоди у року од пет до осам година, врховни командант Шведске позвао је грађане да се психички припреме за рат, док је министар  те земље за цивилну одбрану Карл-Оскар Болин упозорио на потенцијални долазак рата у Шведску.

image