Србија и Балкан

Градски завод о стању ваздуха након пожара у Блоку 70: Грађани да носе заштитне маске

Нaчелник јединице за испитивање квалитета ваздуха при Градском заводу за јавно здравље Београд Андреј Шоштарић је рекао да су према последњим мерењима честице загађујућих материја тренутно у паду, али да грађани ипак треба да буду на опрезу
Градски завод о стању ваздуха након пожара у Блоку 70: Грађани да носе заштитне маске© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ

Нaчелник јединице за испитивање квалитета ваздуха при Градском заводу за јавно здравље Београд Андреј Шоштарић рекао је данас да су екипе те установе и даље на терену и да прате концентрације загађујућих материја на локацијама које се налазе у зони утицаја пожара у Кинеском тржном центру на Новом Београду.

Он је за Танјуг рекао да су према последњим мерењима честице загађујућих материја тренутно у паду, али да грађани ипак треба да буду на опрезу уколико бораве напољу и да је препорука да носе заштитне маске.

Шоштарић је истакао да тренутно не постоји директна опасност по људско здравље, али да ће се сачекати са коначним резултатима, као и да јавност може да се информише на сајту Беоеко и на сајту Завода о тренутној ситуацији какав је квалитет ваздуха.

Препорука грађанима, како истиче Шоштарић, је да уколико су видели или осетили дим да затворе прозоре и избегавају боравак на отвореном простору.

Како се наводи на сајту Завода, квалитет ваздуха се прати на аутоматским мерним станицама - Нови Београд - Омладинских бригада, Земун - Тошин Бунар, Земун - Угриновачка, Ада Марина, Ада Петља и Баново брдо.

У периоду од 7 до 8 сати забележен је пораст концентрација загађујућих материја, пре свега честица ПМ10, ПМ2,5, НО2 и ЦО које се могу довести у везу са пожаром, на мерним местима Нови Београд-Омладинских бригада, Земун - Тошин Бунар и Земун - Угриновачка.

У периоду од 8 до 09 сати забележен је благи тренд опадања концентрација загађујућих материја, пре свега суспендованих честица ПМ10, ПМ2,5, НО2 и ЦО које се могу довести у везу са пожаром, на мерним местима Нови Београд-Омладинских бригада, Земун-Тошин Бунар и Земун-Угриновачка.

Како се додаје, концентрације загађујућих материја благо су повишене на мерним местима Ада Марина, Ада Петља и Баново брдо.

"Завод наставља да прати концентрације загађујућих материја у ваздуху до неутрализације пожара" додаје се у саопштењу.

У периоду од 9 до 10 сати забележен је тренд опадања концентрације загађујућих материја које се могу довести у везу са пожаром на мерним местима Нови Београд-Омладинских бригада, Земун-Тошин Бунар, Земун-Угриновачка, Ада Марина, Ада Петља и Баново брдо.

image