Србија и Балкан

Курти позива Европску унију: Укините санкције против "Косова" и казните Србију

Премијер привремених приштинских институција најављује изборе на северу КиМ док оптужује Србију за "агресију против тзв. 'Косова'"
Курти позива Европску унију: Укините санкције против "Косова" и казните Србију© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти позвао је Европску унију да укине мере које су прошле године уведене против "Косова", истовремено оптуживши Брисел да је "превише благ" према Србији.

"Нас су, неправедно, критиковали због насиља на северу прошле године, а ЕУ је увела мере против 'Косова'. Са друге стране, Србија се усклађује са Руском Федерацијом када је реч о агресији на Украјину, а против ње нема никаквих санкција", рекао је он у интервјуу који је дао за "Политико" на маргинама прошлонедељног самита у Давосу.

Тај портал наводи да су мере против Приштине резултат све већег незадовољства Куртијем на Западу, пре свега због његовог приступа преговорима са Београдом и решавања кризе на северу КиМ.

Они подсећају са су Срби бојкотовали локалне изборе у четири општине на северу КиМ, на којима су победили кандидати албанске националности, али при изузетно ниској излазности.

"ЕУ је упутила конкретне захтеве за деескалацију 'Косову' и они су јасно и више пута саопштени косовској страни. Мере против 'Косова' се могу укинути, али 'Косово' и даље није испунило све захтеве", саопштили су из Европске уније.

"Политико" подсећа да је један од захтева формирање Заједнице српских општина, на коју се чека још од 2013. године, као и одржавање нових избора на северу покрајине.

Курти каже да је његова влада посвећена одржавању тих избора, додајући да би "то могло бити ове године – у наредних неколико месеци".

У тексту се помиње и да је десетак држава чланица ЕУ од шефа европске дипломатије Жозепа Бореља затражило да укине мере против "Косова", истовремено оптужујући Србију за учешће у инциденту у Бањској крајем септембра прошле године.

Курти је за "Политико" рекао и да "Косово" жели да постане чланица НАТО-а, иако пет чланица тог савеза не признаје независност јужне српске покрајине.

"Желимо да уђемо у НАТО, а први корак би било Партнерство за мир", рекао је Курти.

Бриселски портал наглашава и да је Приштина значајно повећала потрошњу на одбрану, како Курти тврди "као одговор на српску агресију".

image