Србија и Балкан

Вучевић: Инсистираћемо на укидању суспензије војног рока

Наставићемо даље наоружавање војске Србије, не да бисмо се такмичили, него чували државу, каже министар одбране Милош Вучевић
Вучевић: Инсистираћемо на укидању суспензије војног рока© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је да ће 30. јануара војни врх поднети извештај председнику државе на основу годишње анализе стања у Војсци Србије, а како је додао, инсистираће се на томе да треба укинути суспензију војног рока.

"Наравно да ћемо инсистирати да треба укинути суспензију војног рока, наш предлог је до четири месеца. И то није припрема за рат, већ да сачувамо државу, да имамо генерације које знају да бране своју државу, да имамо момке који знају да бране своје породице, мајке, очеве, супруге. А и да знамо како се поступа у елементарним непогодама, јер је поред полиције наша војска увек помагала. И то је одувек било тако, јер је наша војска народна војска", рекао је Вучевић за Телевизију "Пинк".

Вучевић је рекао да, што се војног рока тиче, треба решити још неколико отворених питања.

"Ту је и питање савремених услова живота, услова у касарнама, регрутациони и здравствени центар, правила која треба дефинисати, питање интернета, мобилних телефона. Наравно, да видимо и оне који ће имати приговор савести", додао је министар одбране.

Он је напоменуо да по Уставу постоји право приговора савести, али да се то односи на ношење оружја, а не униформе.

"Не морате да носите пушку, има у касарнама и других задатака. Одмах да најавим, врло прецизно ћемо о томе да размишљамо - дупло дуже трајање за оне који неће да носе оружје. Приговор савести се односи на ношење оружја, а не на ношење униформе. Има да се чисти круг, логистичке акције, да помажете оне који носе оружје. Наставићемо даље наоружавање војске Србије, не да бисмо се такмичили, него чували државу", истакао је Вучевић.

image