Србија и Балкан

Завршне речи на суђењу Душку Арсићу: Покушао да врати отету имовину па оптужен за ратни злочин

Арсић је само један од Срба са КиМ који су оптужени за наводне ратне злочине пошто су покушали да на Косову врате узурпирану имовину
Завршне речи на суђењу Душку Арсићу: Покушао да врати отету имовину па оптужен за ратни злочин© M. M./ATAImages

Када се после хапшења, децембра 2021. на Јарињу, први пут појавио пред судом, суочен са оптужбом да је починио наводни ратни злочин на Косову, Душко Арсић из Матичана код Приштине, одговарајући на питање тужитељке Дурине Хамити рекао је да је у затвору "заглавио због своје земље".

Арсић је тада објаснио да је "пријава за наводни ратни злочин против њега поднета три дана пошто је поднео тужбу за утврђивање ништавности уговора којим је његова имовина продата на основу фалсификоване документације".

Две године и два месеца касније, Арсић је и даље у затвору, а данас је у завршној речи на суђењу пред Основним судом у Приштини поновио исте речи:

"Приморавали су ме и претили су ми да се повучем са своје имовине, да се ја повучем са суђења на које сам кренуо за своју имовину. Да ћу да зажалим. Нисам знао да ћу бити оптужен за ратни злочин. Изгледа да је ово основна метода на Косову. Најлакша метода. Ако некога не можете приморати, отужите га за ратни злочин", рекао је Арсић.

Овом Србину са Косова и Метохије који је ухапшен када је кренуо на суђење због отете земље, пред двоје малолетне деце, пресуда ће бити изречена идући петак, 2. фебруара у 10 сати.

Арсићев бранилац, адвокат Небојша Влајић данас је после завршних речи рекао да правда у овом случају може да буде искључиво ослобађајућа пресуда.

"Ово суђење је једно од сличних суђења која се воде у косовским судовима, и по мом убеђењу, што сам и у завршној речи истакао, ради се о једном предмету где докази, не да нису убедљиви, него их готово нема уопште. Тужи се човек који је на KиМ живео и пре и после рата, који је овде засновао породицу, који никада Kосово није напуштао, који се слободно кретао, одлазио у косовске институције, на Kосмету радио и одједанпут је, у тренутку када је желео да прода своју земљу и имао спор око имовине, пријављен да је учинио ратни злочин", рекао је Влајић додајући како мисли "да две и више деценија ћутања наводног оштећеног, или сведока у овом предмету, говоре да ту, у најмању руку, нису чиста посла".

Сличне судбине, као Арсић је и Милорад Ђоковић (55) Србин из Витомирице који је већ годину и по дана у затвору на КиМ. Прошле године њему су комшије Албанци не срушили, него до темеља сравнили кућу, таман пошто је стигла пресуда Вишег суда у Приштини којом му је, после година суђења признато право на имовину, односно, кућа уписана на његово име.

Милорад се у Витомирицу вратио пре 15 година. По повратку, албанска породица Прекај која је користила његово имање оптужила је Милорада да је он убио њиховог оца. После се испоставило и да је несрећни Садрија Прекај погинуо после рата у саобраћајној несрећи. Милорад је касније ухапшен због сумње да починио – ратни злочин.

Ненад Арсић из Чаглавице осуђен је на шест година затвора такође због "ратног злочина". Арсић је, како је "утврдио" суд, током рата на Косову нечовечно поступао према Јакупу и Скендеру Шаљи тако што их је тукао, терао их да пију ракију и певају "Ој Србијо мила мати". После пресуде, адвокат Дејан Васић изјавио је да "Специјално тужилаштво није доказало оптужницу и да није утврђена Ненадова одговорност". Сам Арсић устврдио је да су га браћа Шаља оптужила јер – није желео да им прода део свог имања.

Гаврило Милосављевић из Истока већ дуже од године је у притворном центру високе безбедности у Подујеву под сумњом да је починио ратни злочин против цивилног становништва. Гаврило је више пута долазио у Исток у покушају да поврати власништво над станом који је припадао његовој мајци која је 1999. године одбила да напусти Исток и за коју је, од тада, за 23 године једино успео да сазна да је на зверски начин убијена. Јединица за ратне злочине ухапсила га је пошто је спорни стан успео да после 23 године укњижи на своје име. Лисице на руке стављене су му када је дошао у катастар да извади поседовни лист.

image